Israelul știa că Hamas pregătește ceva major de mai bine de un an, dar a considerat planul nerealist

  • 01 Decembrie 2023 10:28
Israelul știa că Hamas pregătește ceva major de mai bine de un an, dar a considerat planul nerealist

Oficialii israelieni au obținut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susținut joi New York Times pe baza unor documente secrete, informează Agerpres, care citează AFP.

Serviciul de informații militare israeliene puseseră mâna pe un document de aproximativ patruzeci de pagini al mișcării islamiste palestiniene Hamas ce detalia, punct cu punct, un vast atac precum cel comis de comandouri pe 7 octombrie, care a făcut în jur de 1.200 de morți în Israel, potrivit cotidianului american.

Acest document, care a circulat în cercurile de informații sub numele de cod "Zidul Ierihonului", nu furniza o dată precisă pentru un posibil atac, dar definea puncte precise pentru a copleși aparatul de securitate israelian și apoi pentru a ataca orașele și baze militare.

Mai exact, documentul raportează un baraj de rachete, drone ce distrug camerele de securitate și sistemele automate de apărare, apoi luptători care trec în partea israeliană cu parapanta, cu mașina și pe jos, elemente aflate în centrul atacului din 7 octombrie.

"Nu a fost posibil să se stabilească" dacă acest plan a fost aprobat "în întregime" de conducerea Hamas și cum s-ar putea traduce în realitate, subliniază un document intern al armatei israeliene, obținut de New York Times.

Cu toate acestea, în luna iulie, un analist de la unitatea de informații de elită 8200 a avertizat că un exercițiu militar pe care Hamas tocmai îl desfășurase semăna în mai multe puncte cu planul de atac planificat în documentul "Zidul Ierihonului". Însă un colonel din divizia militară responsabilă de Gaza a exclus acest scenariu, numind-l "total imaginar".

"Resping categoric ideea că acest scenariu este imaginar (...) este vorba de un plan pentru un război" nu doar pentru un atac "împotriva unui sat", scria acest analist în e-mailurile criptate consultate de ziar.

"Am avut deja o experiență similară acum 50 de ani, pe frontul de sud, despre un scenariu ce părea imaginar. Istoria s-ar putea repeta dacă nu suntem atenți", le-a scris analistul, aproape profetic, colegilor săi, cu referire la războiul de Yom Kippur din 1973.

Potrivit ziarului american, deși documentul "Zidul Ierihonului" a fost vehiculat în cadrul ierarhiei militare israeliene, nu se știe dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cabinetul său erau la curent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău