Israelul și Hamas au convenit să întrerupă luptele din Gaza pentru trei zile pentru a permite vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei

  • 30 August 12:02

Israelul și Hamas au fost de acord cu o serie de pauze în luptele din Gaza, în septembrie, pentru a permite copiilor mici din enclavă să fie vaccinați împotriva poliomielitei, relatează CNN și Reuters, transmite News.ro.

Armata israeliană și gruparea militantă palestiniană Hamas au convenit asupra a trei pauze separate în luptele din Gaza, pe zone, timp de trei zile, pentru a permite vaccinarea împotriva poliomielitei a 640.000 de copii, a anunțat joi un oficial de rang înalt al OMS. Campania de vaccinare urmează să înceapă duminică, iar pauzele sunt programate să aibă loc între orele locale 6.00 și 15.00, a precizat Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Cisiordania și Gaza.

Pauza în lupte va începe la 1 septembrie și va fi împărțită în trei faze de trei zile. „Avem un angajament preliminar pentru pauze umanitare specifice fiecărei zone în timpul campaniei de vaccinare”, a spus Peeperkorn, adăugând că încetarea ostilităților va avea loc mai întâi în Gaza centrală, timp de trei zile, urmată de Gaza de sud și apoi de Gaza de nord. El a adăugat că va fi o campanie de vaccinare în două runde, cu un interval de patru săptămâni între prima și a doua doză.

Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că vaccinările împotriva poliomielitei vor începe în Gaza la 1 septembrie. Se așteaptă ca fiecare fază a campaniei de vaccinare să dureze aproximativ șapte ore, iar în timpul acestor ore, vaccinurile vor putea intra în zonă în timpul „pauzei” și vor putea fi distribuite.

Basem Naim, un membru al biroului politic al Hamas, a declarat că gruparea militantă salută presiunea pentru o pauză în Gaza pentru a pune în aplicare campania de vaccinare. „Suntem pregătiți să cooperăm cu organizațiile internaționale pentru a asigura această campanie”, a adăugat el.

OMS a confirmat la 23 august că un bebeluș a fost paralizat de virusul poliomielitei de tip 2, acesta fiind primul caz de acest fel din Gaza în ultimii 25 de ani. Reapariția virusului – eliminat în cea mai mare parte a lumii dezvoltate – evidențiază dificultățile cu care se confruntă cele două milioane de locuitori din Gaza, care trăiesc sub bombardamente israeliene din octombrie anul trecut. Mulți locuitori ai enclavei sunt privați de hrană, medicamente și apă potabilă, până la 90% din populație fiind strămutată în interiorul țării.

Scopul campaniei de imunizare este de a vaccina aproximativ 640 000 de copii sub vârsta de 10 ani cu câte două doze. Potrivit lui Peeperkorn, 1,26 milioane de doze de vaccinuri și 500 de suporturi de vaccin au fost deja livrate în Gaza.

Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani și poate provoca paralizii ireversibile și chiar moartea. Este extrem de infecțioasă și nu există leac; poate fi prevenită doar prin imunizare, potrivit OMS.

Blinken a făcut presiuni asupra lui Netanyahu

Forumul Familiilor Ostaticilor, care militează pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, a cerut, de asemenea, OMS și UNICEF, agenția ONU pentru copii, să includă ostaticii în campania de vaccinare împotriva poliomielitei în curs de desfășurare și în toate celelalte intervenții sanitare.

Un oficial al Statelor Unite a declarat pentru CNN că secretarul de stat Antony Blinken l-a presat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul întâlnirii lor de săptămâna trecută cu privire la vaccinarea împotriva poliomielitei, spunându-i lui Netanyahu că aceasta trebuie să fie o prioritate absolută și că trebuie să se facă. Netanyahu a fost de acord să colaboreze cu SUA cu privire la detalii, a declarat oficialul. Trimisul special al SUA pentru problemele umanitare din Orientul Mijlociu, Lise Grande, a condus acest efort, lucrând la finalizarea detaliilor între guvernul israelian și ONU, inclusiv ceea ce privește pauzele dorite și modul în care vaccinurile vor fi livrate.

OMS este însoțită în efortul de vaccinare de Ministerul Sănătății din Palestina, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Agenția ONU de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni și alți parteneri. Fiecărei organizații i-a fost atribuit un rol în „microplanul” tehnic și strategic pentru executarea campaniei de vaccinare.

Timp de câteva săptămâni, organizațiile au subliniat faptul că un fel de încetare a focului – ceea ce ele numesc o „pauză de combatere a poliomielitei” – ar fi crucial pentru succesul efortului și chiar pentru împiedicarea răspândirii bolii în întreaga regiune.

Palestinienii din Gaza așteptau joi să vadă dacă această pauză în lupte chiar va fi pusă în practică, în timp ce conflictul a făcut ravagii în enclava asediată, numai joi fiind ucise cel puțin 34 de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
21,24
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău