Israelul se mobilizează după depistarea noii variante a coronavirusului pe teritoriul său

  • 26 Noiembrie 2021 19:00
Israelul se mobilizează după depistarea noii variante a coronavirusului pe teritoriul său

Guvernul israelian a anunțat vineri o serie de măsuri în speranța de a proteja țara de noua variantă a coronavirusului depistată în premieră în Africa de Sud, dar identificată în cel puțin un caz în Israel, transmite AFP, citat de Agerpres.

În cursul dimineții, Ministerul Sănătății a declanșat un mic seism anunțând depistarea în țară a unui prim caz de infectare cu varianta B.1.1.529, la o persoană care călătorise în Malawi, și a cel puțin încă două cazuri la persoane revenite din străinătate.

Cele trei persoane, plasate în izolare, erau vaccinate contra COVID-19, a indicat ministerul, fără a preciza numărul de doze sau tipul vaccinului. Ulterior, guvernul a evocat un alt caz potențial.

Premierul Naftali Bennett a convocat imediat o reuniune cu miniștri și responsabili din sănătate pentru adoptarea de măsuri vizând identificarea persoanelor potențial contaminate cu noua variantă și limitarea călătoriilor între Israel și continentul african.

'Această variantă este foarte îngrijorătoare (...) Există un caz confirmat, alte trei cazuri suspecte pe care le verificăm acum, și credem că mai există și altele', a declarat premierul Bennett într-o conferință de presă.

El a precizat că guvernul va comanda 10 milioane de kituri de teste PCR ce pot identifica această variantă.

'Toate țările din Africa (...), cu excepția celor din Africa de Nord, sunt plasate pe lista roșie și toți israelienii care revin de acolo trebuie să respecte întocmai carantina', inclusiv cei care au sosit în ultimele două săptămâni.

'Suntem aproape de o situație de urgență (...) Nu ne vom asuma niciun risc', a mai afirmat Bennett, în timp ce Israelul se pregătește să celebreze începând de duminică Hanuka, 'sărbătoarea luminilor', o perioadă propice reuniunilor în familie și la sinagogi.

Pe 11 noiembrie, responsabili civili și militari israelieni de rang înalt au condus un exercițiu care a vizat să testeze capacitatea de răspuns (campanii masive de depistare și de vaccinare, instituirea unor restricții de deplasare sau închiderea aeroportului internațional Ben Gurion) în eventualitatea apariției unei noi variante a coronavirusului SARS-CoV-2.

Mai mult de 5,77 milioane de israelieni (peste 80% din populația adultă) au primit două doze de vaccin Pfizer, iar peste 4 milioane dintre ei, și o a treia doză, iar în această săptămână a debutat vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani.

Guvernul a relaxat în primăvară majoritatea măsurilor de lockdown și la începutul lunii noiembrie a deschis frontierele pentru turiștii străini vaccinați. Masca de protecție rămâne obligatorie în magazine, la fel și certificatul verde pentru accesul în baruri și restaurante.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău