Israelul recunoaște oficial atacul asupra unui reactor nuclear sirian, în 2007

  • 21 Martie 2018 08:34
Israelul recunoaște oficial atacul asupra unui reactor nuclear sirian, în 2007

Forțele armate israeliene au recunoscut miercuri, 21 martie, că au distrus un reactor nuclear secret din Siria, în 2007. Episodul era cunoscut pe plan internațional dar nu fusese niciodată confirmat oficial de Israel, arată AFP.

Asupra sitului nuclear Al-Kibar din provincia Deir Ezzor din estul Siriei au fost trimise, în noaptea din 5 spre 6 septembrie 2007, patru avioane F-15 și patru F-16, care au revenit la bază după patru ore. Comunicatul armatei israeliene privind operațiunea "Livada" a fost însoțit de o înregistrare video neclară, vizionată de AFP, care descrie imaginea unei linii de ochire deasupra unei structuri de dimensiuni mari, care după puțin timp explodează. Reactorul "a fost complet dezactivat, iar daunele produse au fost ireversibile", au afirmat militarii israelieni.

"Un reactor nuclear în mâinile lui Assad (președintele sirian Bashar al-Assad - n. red.) ar fi avut repercusiuni grave asupra întregului Orient Mijlociu" și reprezenta o amenințare la adresa existenței Israelului, arată comunicatul armatei israeliene. O dată cu desecretizarea operațiunii, Israelul a dezvăluit și că forțele sale armate fuseseră alertate în vederea unui eventual război declanșat de raidul aerian.

Siria a dezmințit permanent că obiectivul atacat era nuclear, dar Agenția Internațională pentru Energia Atomică a apreciat în 2011 că era foarte probabil un reactor, posibil construit cu ajutor din partea Coreei de Nord.

Momentul desecretizării atacului israelian - pe care un purtător de cuvânt al armatei, solicitat de AFP, a refuzat să îl comenteze - urmează unei serii de avertismente din partea Israelului împotriva creșterii rolului jucat de Iran în conflictul din Siria și privind acordul nuclear dintre marile puteri și Iran. Președintele SUA, Donald Trump, a acordat liderilor europeni termen până la 12 mai pentru a corecta ceea ce el consideră "lacune îngrozitoare" ale acordului respectiv, încheiat în 2015.

Israelul a mai acționat similiar, în ciuda dezaprobării din partea Washingtonului, și în 1981, când a bombardat reactorul nuclear irakian de la Osirak.

Șeful marelui stat-major israelian, generalul Gadi Eisenkot, a afirmat că mesajul atacului din 2007 asupra reactorului a fost același din 1981, "un mesaj privind viitorul dușmanilor noștri".

Israelul a recunoscut, pentru prima oară din 2011, și loviturile împotriva unor ținte iraniene din Siria, pe 10 februarie, după ce o dronă iraniană a pătruns în spațiukl aerian israelian. Cu această ocazie, aviația israeliană a pierdut un avion de luptă pentru prima oară din 1982, reamintește AFP. Israelul acuză Iranul de intenția de a construi în Siria și Liban fabrici pentru producția de rachete de înaltă precizie, care ar putea fi folosite împotriva unor ținte israeliene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău