Israelul începe să administreze o a 4-a doză persoanelor vulnerabile

  • 31 Decembrie 2021 16:10
Israelul începe să administreze o a 4-a doză persoanelor vulnerabile

Israelul a lansat vineri o campanie de administrare a unei a patra doze de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile, în speranța de a atenua efectele unui nou val de contaminare din cauza răspândirii variantei Omicron, relatează France Presse, citată de Agerpres.

La aproape un an de la lansarea unei vaste campanii de vaccinare în favoarea unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer și la aproximativ șase luni de la începutul administrării dozelor de rapel, autoritățile sanitare au dat joi undă verde administrării acestei a 4-a doze de vaccin pentru persoanele imunodeprimate.

Începând de vineri dimineață, dozele au fost administrate la Spitalul Sheba, situat în Ramat Gan, suburbie a Tel Avivului, la pacienții care de exemplu au suferit transplanturi cardiace.

Acest spital a început luni un studiu clinic prin administrarea unei a patra doze de vaccin anti-coronavirus la persoane pe care le îngrijește.

"Am obținut rezultate bune cu a 3-a doză, care nu a provocat efecte secundare cu excepția unei ușoare dureri localizate (...). Suntem nerăbdători să vedem răspunsul la această a patra doză", a declarat la fața locului dr. Galia Rahav.

"Această doză va crește protecția împotriva coronavirusului", a adăugat cardiologul Yael Peled.

Directorul Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a autorizat de asemenea vineri administrarea unei a 4-a doze pentru pensionarii caselor de bătrâni și pacienții din secțiile de geriatrie, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Această decizie a fost luată în urma temerilor de creștere a numărului de contaminări în aceste instituții ce pun în pericol sănătatea acestor persoane", a argumentat ministerul.

Prim-ministrul Naftali Bennett a declarat săptămâna trecută că toți israelienii de peste 60 de ani și personalul medical ar avea dreptul la o a patra doză, dar această decizie nu a fost încă aprobată de Ministerul Sănătății.

Administrarea unei a patra doze va permite să se evalueze posibila creștere a anticorpilor și apariția efectelor secundare, și va spune dacă reduce sau nu riscul de infecție, a declarat Gili Regev-Yochay, director al departamentului de boli infecțioase de la Spitalul Sheba.

Israelul a primit de asemenea joi o primă livrare de pastile Pfizer anti-coronavirus, în timp ce numărul de contaminări continuă să crească.

Autoritățile au înregistrat joi peste 4.000 de noi cazuri de COVID, un record din septembrie care totuși încă nu s-a tradus printr-o creștere semnificativă a spitalizărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:5,81 m/s
Sat
15
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău