Israelul expulzează reprezentantul organizației Human Rights Watch

  • 25 Noiembrie 2019 14:41
Israelul expulzează reprezentantul organizației Human Rights Watch

Directorul organizației Human Rights Watch pentru Israel și teritoriile palestiniene, Omar Shakir, a devenit luni prima persoană expulzată din teritoriile palestiniene în cadrul măsurilor controversate împotriva unei campanii de boicotare a statului israelian, informează AFP., preluat de Agerpres.

Din 2017, Israelul interzice intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini acuzați că susțin campania BDS (boicot, dezinvestire, sancțiuni) împotriva țării. Însă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe israelian, Shakir, cetățean american, este primul care a fost expulzat în virtutea acestei măsuri.

Israelul a refuzat să-i reînnoiască viza la sfârșitul lui 2018, acuzându-l că susține BDS, ceea ce Omar Shakir neagă. După o serie de apeluri, la începutul lui noiembrie, Curtea Supremă a Israelului a dat undă verde pentru expulzarea lui.

"Nu cunosc altă democrație care să fi blocat accesul unui cercetător al HRW", a deplâns directorul organizației, Kenneth Roth. "Aceasta demonstrează caracterul tot mai restrâns al democrației israeliene", potrivit lui.

Shakir a comparat această expulzare cu tratamentul pe care l-a primit din partea Egiptului, Siriei sau Bahreinului. HRW asigură că își va continua misiunea, însă în exteriorul Israelului, din lipsă de viză.

UE și-a exprimat opoziția față de decizia israeliană, la fel ca și ONU, care a atenționat în luna mai împotriva "restrângerii spațiului acordat apărătorilor drepturilor omului pentru a acționa" în Israel.

SUA și-au declarat "puternica opoziție față de campania BDS la adresa statului Israel", afirmându-și totodată atașamentul față de libertatea de expresie.

În centrul conflictului care opune Israelul organizației HRW se ascunde războiul pe care îl duce statul israelian împotriva campaniei mondiale a BDS.

BDS cheamă la boicotarea economică, culturală sau științifică a Israelului pentru a obține sfârșitul ocupației și a colonizării teritoriilor palestiniene. Susținătorii BDS se inspiră din exemplul Africii de Sud, afirmând că boicotarea țării a permis să se pună capăt regimului de Apatheid.

Israelul acuză BDS de antisemitism, ceea ce părțile vizate neagă.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău