Israelul este principala cauză a conflictului cu palestinienii, arată un nou raport ONU care cere „încetarea ocupării de teritorii”

  • 07 Iunie 2022 17:52
Israelul este principala cauză a conflictului cu palestinienii, arată un nou raport ONU care cere „încetarea ocupării de teritorii”

Ocuparea de teritorii palestiniene de către Israel și discriminarea populației palestiniene sunt „cauzele principale” ale tensiunilor repetate și ale instabilității, afirmă o comisie de anchetă mandatată de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, informează marți AFP, potrivit DIGI24.

„Concluziile și recomandările legate de cauzele profunde [ale conflictului] indică în imensa lor majoritate spre Israel, ceea ce noi analizăm ca fiind un indicator al naturii asimetrice a conflictului și al realității unui stat care ocupă un altul”, scrie președinta comisiei, sud-africana Navanethem Pillay, fost Înalt Comisar pentru drepturile omului, scrie sursa citată.

„Încetarea ocupării de teritorii de către Israel, în deplină conformitate cu rezoluțiile Consiliul de Securitate (al ONU), rămâne crucială pentru încetarea ciclului persistent de violențe”, se arată în raport, primul redactat de această comisie.

„Ceea ce a devenit o situație de ocupație permanentă a fost citat de părțile implicate palestiniene, ca și israeliene, drept una din rădăcinile tensiunilor repetate, ale instabilității și prelungirii unui conflict, atât în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, cât și în Israel”, adaugă raportul, potrivit Agerpres.

El precizează că documentul a fost prezentat înainte de publicare autorităților palestiniene și celor israeliene. Acestea din urmă nu au reacționat.

În schimb, în jur de 20 de studenți și de rezerviști ai armatei israeliene au manifestat marți în fața sediului din Geneva al Națiunilor Unite împotriva publicării raportului.

Pentru a fi mai convingători, unii manifestanți s-au deghizat în membri ai mișcării armate palestiniene Hamas, purtând cagule negre și uniforme militare. „Noi omorâm civili și ONU ne protejează”, au scandat ei, în timp ce alții purtau măști cu efigia liderului Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău