Israelul e zguduit de proteste de amploare pentru a 14-a săptămână la rând

  • 09 Aprilie 2023 15:30
Israelul e zguduit de proteste de amploare pentru a 14-a săptămână la rând

O mulțime compactă de israelieni a ieșit din nou pe străzile din Tel Aviv, sâmbătă seara, pentru a protesta împotriva reformei justiției dorite de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, pe care manifestanții o consideră un atac la adresa democrației, informează Digi24.ro.

„Salvați democrația”, „Libertate pentru toți” și „Netanyahu ne duce la război”, se putea citi pe pancartele protestului organizat a doua zi după un atentat pe malul mării, la Tel-Aviv, soldat cu un mort și șapte răniți. Potrivit organizatorilor, aproximativ 258.000 de persoane au protestat la Tel Aviv împotriva reformei justiției.

Poliția nu a furnizat estimări ale numărului participanților. Alte demonstrații, de amploare mai redusă, au avut loc la Kfar Saba, Haifa și Ierusalim. De la anunțarea proiectului de reformă la începutul lunii ianuarie, zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă în fiecare săptămână pentru a denunța reforma și a critica guvernul format, în decembrie, de Benjamin Netanyahu.

Pe 27 martie, acesta a anunțat o „pauză” legislativă pentru a da o „șansă [...] dialogului” după o intensificare a protestelor, începutul unei greve generale și apariția unor tensiuni în cadrul majorității, dar mobilizarea împotriva reformei rămâne puternică. În opinia guvernului, reforma urmărește, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curții Supreme, pe care executivul le consideră politizate, în beneficiul Parlamentului.

Criticii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă autoritară. Violența a crescut în ultimele zile după pătrunderea brutală a forțelor israeliene în Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, în mijlocul Ramadanului, care a stârnit numeroase condamnări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău