Israelul deschide adăposturi împotriva atacurilor cu rachete în mai multe orașe. 26 de palestinieni și două femei din Israel au murit

  • 11 Mai 2021 18:33
Israelul deschide adăposturi împotriva atacurilor cu rachete în mai multe orașe. 26 de palestinieni și două femei din Israel au murit

Conflictul dintre Israel și Palestina escaladează. Violențele s-au intensificat după ce militanții palestinieni au tras rachete către Ierusalim. Răspunsul Israelului a fost o serie de raiduri în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin 26 de morți în rândul palestinienilor, printre care și 9 copii. Doar marți, Israelul a tras cel puțin 130 de rachete spre Fâșia Gaza. În Israel, medicii spun că peste 25 de civili au fost tratați după atacurile palestinienilor. Rachetele au ucis două femei în orașul Ashkelon, marți după-amiază, scrie Digi24.ro.

Ierusalimul trece prin cele mai grave tensiuni din ultimii ani, sute de protestatari palestinieni fiind răniți în ciocniri cu poliția israeliană. Peste 20 de persoane au fost ucise în Gaza și cel puțin 125 rănite, în urma luptelor dintre militanți și forțele israeliene.

Militanții palestinieni au lansat peste 200 de rachete către Israel, dintre care multe au fost interceptate, însă unele au lovit și clădiri de locuințe. O altă rachetă a lovit o școală goală. Două femei au fost ucise în orașul Ashkelon, cel mai apropiat oraș israelian de Fâșia Gaza.

Răspunsul Israelului a fost o serie de raiduri în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin 26 de morți în rândul palestinienilor, printre care și 9 copii, potrivit ministrului palestinian al sănătății. 

Armata israeliană a declarat că a ucis 15 „agenți” Hamas și un comandant.

Israelul a anunțat că trimite întăriri la frontiera cu Fâșia Gaza și mobilizează 5.000 de soldați în rezervă. De asemenea, autoritățile din Israel au anunțat că sunt deschise mai multe adăposturi împotriva bombardamentelor care vin dinspre Fâșia Gaza.

Adăposturi au fost deschise în Tel Aviv și în alte 4 orașe: Jaffa, Givatayim, Bnei Brak și Haifa. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus luni seara că mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, a trecut o „linie roșie” după ce a lansat rachete asupra Israelului și promis un răspuns puternic din partea statului evreu.

„Israelul va reacționa cu forță. Oricine atacă va plăti un preț mare. Vă spun, cetățeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.

Violențele au pornit din cauza unor posibile evacuări ale locuitorilor palestinieni de pe pământul revendicat de coloniștii evrei. În acest context, justiția israeliană a decis să amâne o ședință cheie programată pentru luni cu privire la soarta familiilor palestiniene amenințate cu evacuarea.

De asemenea, tensiunile au fost amplificate de restricțiile antipandemice impuse de autoritățile din Israel. Tensiunile s-au manifestat de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post și rugăciune a musulmanilor. Numeroși palestinieni sunt furioși întrucât poliția israeliană a restricționat accesul în unele zone din Orașul Vechi și le-a interzis acestora să se adune pe trepte, o tradiție a acestora după rugăciunile de seară. 

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău