Israelul dă un ultimatum Rusiei cu privire la achiziția de arme iraniene: Vom furniza rachete Ucrainei dacă achiziționați rachete balistice iraniene

  • 22 Noiembrie 2022 14:38
Israelul dă un ultimatum Rusiei cu privire la achiziția de arme iraniene: Vom furniza rachete Ucrainei dacă achiziționați rachete balistice iraniene

Israelul a protestat oficial față de utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene în războiul pe care aceasta il poarta împotriva Ucrainei. De asemenea, Israelul a avertizat Federația Rusă că, în cazul decide sa achizitioneze rachete balistice iraniene, în Ucraina pot apărea și rachete de înaltă precizie israeliene, a precizat postul de televiziune israelian "Kan-11", scrie defenseromania.ro.

Israelul va începe să furnizeze Ucrainei rachete de înaltă precizie dacă Iranul va oferi rachetele balistice Rusiei, ar fi declarat șeful șeful Consiliului de Securitate Națională al Israelului, Eyal Hulata, au precizat luni, 21 noiembrie, postul de televiziune israelian Kann și publicația News of Israel.

Publicațiile scriu că Ministerul de Externe al Israelului a protestat împotriva achiziționării de către Rusia a dronelor iraniene. Ambasadorul israelian la Moscova a transmis nota de protest viceministrului rus de externe Mihail Bogdanov.

Jurnaliștii au subliniat că protestul a fost exprimat în mai multe conversații între ambasadorul Israelului în Rusia, Alexander Ben Zvi, și ministrul adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Mihail Bogdanov, precizează publicația EuromaidanPress.

În aceste dialoguri, Israelul a avertizat, de asemenea, oficialii ruși cu privire la consecințele achiziționării de către Rusia a rachetelor balistice iraniene.

După cum a fost precizat anterior, la mijlocul lunii octombrie, jurnaliștii de la Washington Post au relatat că Iranul intenționa să transfere rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune către Federația Rusă. 

Rachete pe care Iranul ar fi dispus să le ofere Rusiei sunt Fateh-110 și Zolfaghar - acestea sunt capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 de kilometri.

Ulterior, jurnaliștii de la CNN au confirmat că transferul de rachete era în curs de pregătire și ar putea avea loc până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei știri, Ucraina s-a adresat Israelului cu o cerere oficială pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. Israelul a răspuns că nu va furniza arme, dar că va ajuta oferi un sistem de avertizare a atacurilor aeriene pentru civili.

În prezent, nu există informații privind obținerea de către Federația Rusă a unor rachete balistice iraniene. Cu toate acestea, cooperarea dintre Federația Rusă și Iran în ceea ce privește transferul de arme a fost deja confirmată.

Iranul a recunoscut că a furnizat Rusiei drone, dar asigură că acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de începerea invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina.

În plus, jurnaliștii de la Washington Post au relatat că Iranul ar fi ajutat Federația Rusă să organizeze producția de drone de atac pe teritoriul Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău