Directorul Amnesty International în Ucraina și-a dat demisia, după un raport criticat de Kiev

  • 06 August 2022 14:00
Directorul Amnesty International în Ucraina și-a dat demisia, după un raport criticat de Kiev

Responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat sâmbătă, după ce Kievul a criticat un raport al organizației care critica armata ucraineană pentru periclitarea civililor, transmite AFP.

Într-un comunicat difuzat vineri noaptea pe pagina sa de Facebook, Pokalciuk recunoaște că raportul din 4 august a folosit neintenționat propagandei ruse.

Amnesty și-a asumat vineri în întregime raportul în care arătat că forțele armate ucrainene își instalează infrastructuri militare în zone locuite, în școli și spitale, ceea ce pune în pericol civilii și încalcă legislația internațională.

Raportul a provocat iritare la Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat chiar organizația pentru drepturile omului că "încearcă să amnistieze statul terorist rus", punând "victima și agresorul, într-un anumit fel, pe picior de egalitate".

"Dacă nu trăiți într-o țară invadată de ocupanți care o fac bucăți, probabil nu înțelegeți ce înseamnă să condamnați o armată de apărători"; a scris reprezentanta Amnesty în Ucraina. Ea susține că a încercat să convingă conducerea organizației că raportul este părtinitor și nu ține seama de punctul de vedere al ministerului ucrainean al apărării.

Pokalciuk arată că Amnesty a trimis în cele din urmă o solicitare ministerului, însă a lăsat prea puțin timp pentru un răspuns, iar ca urmare raportul pare să susțină versiunea Moscovei. "În efortul de a proteja civilii, acest raport a devenit un instrument al propagandei ruse", a adăugat ea.

Într-un mesaj anterior pe Facebook, Pokalciuk mai afirma că Amnesty nu a ținut seama de apelurile echipei sale de a nu publica raportul și că "ieri aveam speranța naivă că totul se poate aranja și că textul va fi înlocuit. Dar astăzi mi-am dat seama că nu se va întâmpla asta".

Agnes Callamard, secretară generală a Amnesty, a dat asigurări vineri că concluziile raportului se bazează pe "dovezi obținute în cursul unor investigații de mare amploare, supuse acelorași norme riguroase și procese de verificare ca întreaga activitate a Amnesty International".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău