Israelul aprobă un acord parțial care prevede eliberarea a 50 de ostatici răpiți de Hamas. Pauză în lupte timp de patru zile

  • 22 Noiembrie 2023 08:48
Israelul aprobă un acord parțial care prevede eliberarea a 50 de ostatici răpiți de Hamas. Pauză în lupte timp de patru zile

Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineața un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deținuți de Hamas în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni și a unui armistițiu în Fâșia Gaza, potrivit unui comunicat oficial, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Guvernul a aprobat orientările generale ale primei etape a unui acord în baza căruia cel puțin 50 persoane răpite – femei și copii – vor fi eliberate timp de patru zile, timp în care va fi o pauză în lupte”, potrivit unui comunicat de presă al guvernului israelian, scrie G4Media.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, împotriva Israelului pe 7 octombrie.

„Ne apropiem de încheierea unui acord de armistițiu”, declarase mai devreme Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care trăiește în exil în Qatar.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, acordul prevede, în această primă fază ce poate fi reînnoită, eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de palestinieni închiși în Israel.

După încheierea acestei faze, Israelul rămâne concentrat pe obiectivul său de a „elimina” Hamas și de a promova eliberarea altor ostatici aflați în mâinile mișcării islamiste palestiniene, a spus guvernul israelian.”Guvernul israelian, armata israeliană și forțele de securitate vor continua războiul pentru a aduce înapoi toate persoanele răpite, pentru a elimina Hamas și pentru a se asigura că nu mai există nicio amenințare pentru statul Israel dinspre Gaza”, conform unui comunicat de presă.

Hamas a salutat miercuri acordul de „armistițiu umanitar” aprobat de Israel.”Prevederile acestui acord au fost formulate în conformitate cu viziunea rezistenței și hotărârea care urmăresc să servească poporul nostru și să îi întărească tenacitatea în fața agresiunii”, a spus Hamas într-un comunicat.”Confirmăm că mâinile noastre vor rămâne pe trăgaci și că batalioanele noastre triumfale vor rămâne în alertă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău