Israelul anunță că „nu va tolera” continuarea tirurilor de rachete palestiniene

  • 19 Decembrie 2017 18:45
Israelul anunță că „nu va tolera” continuarea tirurilor de rachete palestiniene

Israelul este 'gata să plătească prețul' pentru recenta decizie a SUA cu privire la Ierusalim, însă nu va accepta continuarea tirurilor de rachete palestiniene, a declarat marți ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, informează AFP.

Recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului a provocat, din 6 decembrie, manifestații și confruntări aproape zilnice cu forțele israeliene în teritoriile palestiniene, precum și tiruri de rachete lansate dinspre Fâșia Gaza spre sudul Israelului.

Unele dintre aceste rachete au fost interceptate de sistemul antiaerian israelian, altele au căzut pe teritoriul Fâșiei Gaza fără a ajunge în Israel, iar unele au căzut pe teritoriul israelian, dintre care cel puțin două în zone locuite.

Aceste tiruri au provocat pagube, însă nu au făcut victime. Ele au reanimat spectrul unei noi confruntări cu mișcarea islamistă Hamas, care guvernează în Fâșia Gaza.

Ministrul israelian al apărării s-a deplasat marți lângă frontiera cu Gaza. 'Este clar pentru noi că declarația președintelui (american Donald Trump) privind Ierusalimul va avea un preț și - o repet - noi suntem gata să plătim întreg acest preț', a declarat Lieberman la baza militară din Reim (sud-vest). 'Nu vom tolera ca tirurile de rachete să devină o rutină', a atenționat el.

Cu toate acestea, el a dezvăluit că aceste tiruri aproape au încetat în ultimele zile, semn că, potrivit lui, Hamas 'a înțeles' caracterul serios al atenționărilor israeliene.

Avigdor Lieberman a dat foarte clar de înțeles că pentru Israel aceste tiruri nu constituie acțiuni ale mișcării Hamas însăși, ci ale grupărilor salafiste concurente, care spre deosebire de Hamas doresc o escaladare militară a situației.

'Am văzut Hamas arestând zeci de activiști salafiști și cred că după interogatoriile la care sunt supuși ei nu sunt gata să revină la activitățile lor', a spus ministrul israelian al apărării.

Nicio confirmare a acestor arestări nu a putut fi obținută deocamdată din Fâșia Gaza, potrivit AFP.

Din 2008, enclava palestiniană a cunoscut trei războaie între Israel, pe de o parte, și Hamas și aliații săi, pe de altă parte. Statul israelian și mișcarea islamistă palestiniană mențin din 2014 un armistițiu tensionat.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău