Israelul a primit primele vaccinuri de la Pfizer; premierul Netanyahu anunță că se va vaccina primul

  • 09 Decembrie 2020 12:28
Israelul a primit primele vaccinuri de la Pfizer; premierul Netanyahu anunță că se va vaccina primul

Israelul a primit miercuri dimineața primele sale vaccinuri anti-COVID de la gigantul farmaceutic american Pfizer, a anunțat premierul israelian Benjamin Netanyahu, afirmând că vrea să fie primul din țară care se va vaccina, pentru a da exemplu, informează AFP., citată de Agerpres.

Aceste prime vaccinuri au sosit cu mare pompă cu un zbor cargo al companiei DHL pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, întâmpinat de premierul Netanyahu zâmbitor.

"Este o zi de sărbătoare pentru Israel! Intenționez să fiu primul care se va vaccina în Israel, pentru a da exemplu populației", a declarat Netanyahu.

La sfârșitul lui noiembrie, Israelul a achiziționat opt milioane de doze de vaccin de la Pfizer, cu o livrare prevăzută începând cu ianuarie 2021, însă primele vaccinuri au sosi mai devreme și înainte de Hanuka, Sărbătoarea evreiască a Luminilor, celebrată începând de joi.

Israelul, care vrea să producă propriul vaccin, a comandat de asemenea șase milioane de doze de la compania Moderna, pentru un total de 14 milioane de doze ce ar putea imuniza în final circa șapte dintre cele nouă milioane de israelieni, vaccinarea implicând două doze.

Guvernul israelian a anunțat luni impunerea unei interdicții de circulație pe timpul nopții de Hanuka, din cauza creșterii numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus în ultimele săptămâni.

Autoritățile israeliene au impus o a doua carantină la nivel național în septembrie, în condițiile în care Israelul înregistra una dintre cele mai ridicate rate de contaminare la nivel mondial.

De atunci, restricțiile au fost relaxate, însă numărul de infectări crește în mod susținut de la începutul lui noiembrie, depășind nivelul de 1.500 de noi cazuri zilnice și alimentând temeri cu privire la un "al treilea val" al epidemiei.

Cu toate acestea, specialiști israelieni în sănătate publică au criticat impunerea interdicției de circulație pe timpul nopții, estimând că este vorba de o măsură prea puțin eficientă pentru o țară care a înregistrat aproape 349.000 de contaminări, dintre care 2.932 s-au soldat cu deces.

Conform AFP, comitetul pentru vaccinuri al Administrației pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) se întrunește joi pentru a analiza cererea BioNTech / Pfizer de aprobare a vaccinului său anti-coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,75
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,24 m/s
Mon
14
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău