Israelul a declanșat o operațiune terestră limitată împotriva organizației Hezbollah

  • 01 Octombrie 11:37
Israelul a declanșat o operațiune terestră limitată împotriva organizației Hezbollah

Israelul a declanșat, în cursul acestei nopți, o operațiune terestră limitată în Liban împotriva unor ținte și instalații ale organizației Hezbollah. În paralel, mai multe lovituri aeriene s-au concentrat pe suburbiile sudice ale Beirutului, zonă considerată fief al mișcării șiite. Armata israeliană a avertizat dinainte locuitorii din zonă, scrie Radio România Actualități.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a comunicat că forțele terestre israeliene - sprijinite de tancuri și aviația militară - acționează în câteva sate învecinate din sudul Libanului, care prezintă riscuri imediate și concrete pentru locuitorii israelieni de la granița de nord. Infanteria israeliană - se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt al armatei - acționează conform unui plan bine pus la punct, care a fost pregătit de Statul Major și de Comandamentul de Nord al armatei și pe care forțele de uscat l-au exersat în ultimele luni.

Luni seara s-a transmis, din surse americane, că Israelul intenționează să acționeze cu forțe terestre pe teritoriul Libanului pentru distrugerea infrastructurii pregătite de forța de elită a organizației Hezbollah - Radwan - pentru invadarea teritoriului israelian. Cotidianul „Washington Post” a relatat puțin mai devreme că Israelul a anunțat conducerea americană de intențiile sale, iar „Wall Street Journal” a relevat că forțe de comandă israeliene au pregătit cu câteva zile mai devreme terenul pentru acțiunea armatei.

În momentul de față, armata israeliană acționează, în special, asupra arsenalului de rachete antitanc și mortiere al forței Radwan, singurele care nu pot fi interceptate ca urmare a razei lor scurte de acțiune. Hezbollah este o organizație mult mai puternică și mai bine dotată decât Hamas-ul, dar, în ultima vreme, a fost puternic slăbită de valul de lichidări punctuale executate de armată împotriva liderilor ei, culminând cu înlăturarea în urmă cu câteva zile chiar a liderul ei suprem - șeicul Hassan Nasrallah”, informează corespondentul RRA

Apărarea antiaeriană siriană a interceptat mai multe atacuri în cursul nopții. Agenția oficială de presă din Siria, preluată de France Presse și Reuters, relatează că au fost interceptate ținte ostile în apropierea Damascului, după ce mai devreme a putut fi auzită o explozie în capitala siriană. Oficial, nici Siria, nici Israelul nu au confirmat ostilitățile, dar France Presse precizează că de obicei termenul de „țintă ostilă” este folosit de partea siriană pentru a desemna atacurile israeliene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:10,29 m/s
Wed
14
Thu
18
Fri
19
Sat
20
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău