Israelul a cheltuit 785 milioane de dolari pentru achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19

  • 16 Martie 2021 19:45
Israelul a cheltuit 785 milioane de dolari pentru achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19

Guvernul israelian a cheltuit aproximativ 785 milioane de dolari pentru achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19, a declarat marți un oficial din Ministerul Finanțelor în fața unei comisii parlamentare, transmite dpa.

Israelul a cumpărat în total 15 milioane de doze, conform portalului de știri ynetnews.com, deși un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a refuzat să confirme această cifră, invocând confidențialitatea contractelor.

Potrivit datelor comunicate comisiei din Knesset, autoritățile au cheltuit circa 2,6 miliarde de șekeli pentru achiziții de vaccinuri de la câțiva producători.

De notat că Israelul a folosit până acum aproape exclusiv doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech.

Prețul mediu reieșit este de aproximativ 52 de dolari per doză, cu mult peste suma plătită de numeroase state europene.

Secretarul de stat pentru buget al Belgiei, Eva De Bleeker, a făcut publice pe Twitter, în mod accidental, unele prețuri de vaccinuri: circa 15 euro (17 dolari) pentru o doză de vaccin de la Moderna și 12 euro pentru cel de la Pfizer/BioNTech. Ea a șters ulterior postarea.

Potrivit unui reprezentant al Ministerului israelian al Sănătății, alte 2,5 miliarde de șekeli vor fi cheltuite pentru doze suplimentare.

Israelul, cu o populație în jur de 9 milioane de locuitori, a demarat la 19 decembrie una din cele mai de succes campanii de vaccinare de până acum.

Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit grav a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, la fel și bilanțul cazurilor noi de infectare.

Mai mult de 5,2 milioane de persoane au primit deja cel puțin o doză de vaccin (circa 56% din populație), iar 4,3 milioane (46%) dintre ele au fost injectate și cu doza de rapel, conform Ministerului Sănătății.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău