Israelul a bombardat un depozit de arme în Irak (New York Times)

  • 23 August 2019 09:53
Israelul a bombardat un depozit de arme în Irak (New York Times)

Israelul a întreprins cel puțin un atac asupra unui depozit de arme în Irak, a informat joi cotidianul american The New York Times (NYT), preluat vineri de AFP, preluat de Agerpres.

Un înalt responsabil al serviciilor de informații din Orientul Mijlociu a declarat că Israelul a bombardat o bază situată la nord de Bagdad în iulie, în timp ce doi responsabili americani au afirmat că statului israelian a efectuat mai multe lovituri aeriene în Irak în ultimele zile, potrivit NYT.

În iulie, explozii au lovit patru baze ale Hashd al-Shaabi, o alianță constituită doar din grupări armate favorabile Iranului și care se opun prezenței americane în Irak.

Israelul a bombardat în mai multe reprize ținte iraniene din Siria, însă o extindere a acestei campanii spre Irak - unde statul israelian a atacat reactorul nuclear din Osirak în 1981 - ar risca să submineze relațiile dintre Bagdad și Washington.

Miercuri, șeful-adjunct al Hashd al-Shaabi, Abou Mahdi al-Mouhandess, care figurează pe lista neagră a SUA din cauza antiamericanismului său violent, a acuzat forțele SUA că sunt "singura entitate responsabilă" de atacurile întreprinse, potrivit lui, "de agenți sau cadre de operațiuni speciale cu avioane moderne". Pentagonul a negat orice implicare.

Liderul Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayyadh, a revenit joi asupra acuzațiilor adjunctului său, precizând că anchetele sunt în curs. El afirmă că "investigațiile preliminare" au arătat că aceste explozii "au fost planificate de o parte străină", însă ancheta va continua "pentru a determina cu exactitate părțile responsabile, pentru a lua măsurile adecvate". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău