Israelul a acceptat să participe la noi negocieri privind situația din Gaza: SUA speră că uciderea liderului Hamas va ajuta la obținerea unui armistițiu

  • 24 Octombrie 20:12
Israelul a acceptat să participe la noi negocieri privind situația din Gaza: SUA speră că uciderea liderului Hamas va ajuta la obținerea unui armistițiu

Negociatorii americani și israelieni se vor reuni la Doha în următoarele zile pentru a încerca să relanseze discuțiile în vederea unui acord pentru un armistițiu și pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, au confirmat joi diplomați de top din Qatar și Washington, citați de Reuters.

Qatarul și Egiptul au acționat ca mediatori între Israel și Hamas în precedentele tentative de obținere a unui armistițiu, care au eșuat în august fără un acord pentru a pune capăt luptelor care au început când gruparea palestiniană a lansat atacuri asupra sudului Israelului pe 7 octombrie 2023, transmite HotNews

Secretarul de stat american Antony Blinken a călătorit în Orientul Mijlociu săptămâna aceasta în speranța de a relansa discuțiile pentru un armistițiu. SUA speră că decesul liderului Hamas Yahya Sinwar, despre care Washingtonul spune că era principalul obstacol în calea unui acord, va debloca negocierile.

„Am discutat despre opțiunile de a profita de acest moment și despre următorii pași pentru a avansa procesul”, a declarat Blinken după discuțiile cu prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. „Anticipez că negociatorii noștri se vor întâlni în zilele următoare”.

Blinken a declarat că nu s-a stabilit încă dacă Hamas este pregătită să se angajeze în noi negocieri, dar a îndemnat gruparea să facă acest lucru.

 

El a refuzat să spună cine va fi prezent la discuțiile de la Doha, dar a declarat că Washingtonul discută atât cu mediatorii din Qatar, cât și cu cei din Egipt despre „diferite opțiuni” pentru reluarea discuțiilor.

„Revenind la negocierile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor, unul dintre lucrurile pe care le facem este să analizăm dacă există diferite opțiuni pe care le putem urma pentru a ajunge la o concluzie, pentru a ajunge la un rezultat”, a declarat Blinken.

De la uciderea lui Sinwar, săptămâna trecută, Israelul a continuat operațiunile intensive în nordul Gaza, în ceea ce palestinienii și agențiile ONU se tem că ar putea fi o încercare de a izola nordul de restul enclavei.

Șeicul Mohammed a declarat că oficialii israelieni urmează să călătorească la Doha pentru viitoarele discuții și că se așteaptă ca negocierile să pornească de la o propunere discutată în ultima rundă de negocieri.

Oficialii qatarioți s-au întâlnit, de asemenea, cu oficiali din biroul politic al Hamas din Doha în ultimele două zile, a spus el. „Până acum, nu există nicio certitudine privind care va fi calea de urmat”, a spus el.

Hamas nu a numit încă un succesor al lui Sinwar, care, la rândul său, a fost numit lider după ce Israelul l-a asasinat pe fostul șef Ismail Haniyeh în iulie.

Egiptul este angajat separat în discuții cu Hamas, a declarat șeicul Mohammed, adăugând că speră că aceste discuții vor avea rezultate pozitive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău