Israel | Prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a prezentat la tribunal pentru reluarea procesului său

  • 05 Aprilie 2021 10:52
Israel | Prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a prezentat la tribunal pentru reluarea procesului său

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a prezentat luni la tribunalul districtual de la Ierusalim pentru reluarea procesului în care este judecat pentru corupție, în aceeași zi debutând și consultările post-electorale în vederea desemnării unui candidat care să încerce formarea noului guvern, relatează AFP.

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, este inculpat pentru corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare, acuzații negate cu fermitate de premier.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a făcut uz de puterea sa în mod 'ilegitim' în beneficiul 'afacerilor sale personale', a declarat luni procuroarea generală Liat Ben-Ari la reluarea procesului, deschis în mai 2020.

Netanyahu, aflat în sală, va putea părăsi tribunalul după declarațiile introductive ale parchetului, când va începe audierea martorilor.

'Mincinos', 'Veghem asupra democrației', se putea citi în preajma tribunalului pe pancartele manifestanților anti-Netanyahu. Aceștia cer de multe luni demisia premierului și se adună în fiecare sâmbătă în fața reședinței sale.

Luni, în fața tribunalului s-au strâns și zeci de susținători ai premierului, cel mai longeviv din istoria Israelului.

Tot luni încep consultările post-electorale în vederea desemnării unui candidat de premier care să încerce formarea noului guvern.

La câțiva kilometri de tribunalul unde are loc procesul lui Netanyahu, președintele israelian Reuven Rivlin va începe discuțiile, programate să dureze două zile, cu lideri de partide.

Partidul lui Netanyahu, Likud (dreapta), a obținut cele mai multe locuri, 30, din totalul de 120 ale Knessetului la scrutinul legislativ din 23 martie (al patrulea în mai puțin de doi ani), rezultat care, combinat cu cel al aliaților săi naturali, nu îi asigură însă majoritatea de 61 de mandate necesară pentru a forma un guvern stabil.

În absența unui lider comun în tabăra care i se opune, Netanyahu ar putea obține cele mai multe recomandări, cu sprijinul a 16 deputați ai partidelor ultra-ortodoxe Shass și 'Iudaismul unificat la Torah' și a șase din alianța de extremă dreapta 'Sionism religios'.

În mod obișnuit, candidatul care obține cele mai multe recomandări este desemnat și dispune de 28 de zile pentru a forma guvernul, termen ce poate fi prelungit cu 14 zile de președinte.

Rivlin a dat însă de înțeles săptămâna trecută că acest calcul al mandatelor ar putea să nu fie singurul factor determinat în decizia sa și că va numi miercuri un candidat capabil să formeze un guvern ce 'va vindeca divizările și va reconstrui societatea'.

Potrivit președintelui, ar putea fi necesare 'coaliții ieșite din comun' pentru a scoate țara din impas.

Dacă niciuna din tabere nu va reuși să formeze o coaliție, ar putea fi convocate noi alegeri, ceea ce ar prelungi criza.

Pe termen scurt, procesul lui Netanyahu nu îi pune în pericol ambițiile politice, dat fiind că prim-ministrul nu va fi obligat să demisioneze decât după o condamnare definitivă, iar epuizarea tuturor căilor de apel ar putea dura mai mulți ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău