Israel | Prezența la urne este numeroasă, iar cetățenii moldoveni își îndeamnă rudele de acasă să meargă la vot

  • 11 Iulie 2021 16:34
Israel | Prezența la urne este numeroasă, iar cetățenii moldoveni își îndeamnă rudele de acasă să meargă la vot

În Israel, comisiile de vot pentru alegerile legislative din Republica Moldova nu au timp de pauză. Prezența la urne este numeroasă, iar cetățenii moldoveni își îndeamnă rudele de acasă să meargă la vot - după cum relatează corespondentul Radio România Actualități, Dragoș Ciocîrlan.

La secțiile din Israel, pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, există un flux continuu de alegători, spre urne. Nu sunt cozi foarte mari.

Miza moldovenilor o reprezintă dorința de a avea un loc de muncă acasă. Am avut ocazia să stau de vorbă cu ambasadoarea Republicii Moldova în statul Israel, Gabriela Moraru. Ce înseamnă votul de astăzi, doamna ambasaor?

Gabriela Moraru: Sper că astăzi se va decide soarta de mai departe a moldovenilor, va fi posibil de creat un guvern care să funcționeze ca să ajute pentru realizarea cu succes al tuturor proiectelor care sunt legate de prosperitate, de bună guvernare și de viața cât mai bună a oamenilor.

Reporter: Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a decis deschiderea doar a două secții de vot în Israel, la Tel Aviv și Ashdod.

Cetățeni modoveni care lucrează în nodrul Israelului așteptau să fie deschisă și o secție de vot la Haifa; nu este ușor să te deplasezi în zi de lucru în alte localități.

Două secții de votare în Israel, la Tel Aviv și Ashdod

În cele două secții de votare deschise în Israel, în orașele Tel Aviv și Ashdod, se votează pe baza pașaportului, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat, buletinul de identitate sau livret de marinar.

La Tel Aviv, corespondentul RRA, Dragoș Ciocîrlan, a stat de vorbă cu mai mulți cetățeni moldoveni care și-au exercitat dreptul de vot

Reporter: Ați votat?

-: Am votat cu cea mai mare plăcere. Am votat pentru bunăstare în Republica Moldova, măcar cât de puțin să ajungă la nivelul României.

Reporter: Ce le spuneți celor de acasă?

-: Oameni buni, ieșiți la vot! Ieșiți cât nu e târziu, luptați pentru ceea ce vor copiii noștri, nepoții noștri, să trăiască într-o țară liberă. Două studii superioare am făcut, două universități și astăzi am ajuns să lucrez în Israel, o țară care m-a primit cu inima deschisă, dar oricum mă doare de patria mea. Vreau acasă, vreau acasă la Moldova.

-: Dorim schimbare în țară totală, că nu se mai poate de trăit așa cum trăim noi. Ne-au făcut să fim robi pe tot globul pământesc și ducem lipsa și dorul familiei.

Reporter: Cu ce gând ați votat?

-: Am votat cu gândul că aceia din diaspora să se întoarcă acasă. Vreau să le spun, ca să țină minte bine cine și ce a făcut, să nu aibă  memoria scurtă și să meargă să voteze. Dacă nu se gândesc la ei, să se gândească la copiii lor.

Realizator: Potrivit corespondentului nostru, foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova se află temporar în Israel, cu viză de lucru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău