Israel: Parlamentul respinge o lege care viza excluderea lui Netanyahu de la guvernare

  • 12 August 2020 17:52
Israel: Parlamentul respinge o lege care viza excluderea lui Netanyahu de la guvernare

Parlamentul israelian a respins miercuri un proiect de lege vizând interdicția ca o persoană inculpată, precum premierul Benjamin Netanyahu, să formeze un guvern, în urma unui vot care a scos totuși la iveală tensiunile din fragila coaliție guvernamentală, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Deputații s-au opus, cu 53 de voturi împotrivă și 37 pentru, proiectului de lege al liderului opoziției, Yair Lapid, vizând descalificarea lui Netanyahu, inculpat în mai multe dosare, în caz de noi alegeri.

Însă partidul de centru Albastru-Alb al lui Benny Gantz, care s-a aliat în mai cu partidul Likud al lui Netanyahu pentru a forma un guvern de uniune, nu a luat parte la vot.

Opoziția a cerut deputaților din partidul lui Gantz să voteze în favoarea proiectului de lege, în timp ce un deputat al Likud, Miki Zohar, a afirmat la rândul său luni că "dacă Albastru-Alb votează în favoarea aceste legi vor avea loc alegeri".

"Poziția noastră fundamentală față de acest subiect nu s-a schimbat (...) dar să votezi această lege acum este pur și simplu o tentativă de a destabiliza întreg sistemul politic", a indicat partidul Albastru-Alb înainte de votul de miercuri.

Refuzul partidului de centru de a susține acest proiect de lege permite evitarea dizolvării imediate a parlamentului, dar nu rezolvă criza din jurul votului asupra bugetului, principala piatră de încercare în relațiile dintre Netanyahu și Gantz.

Benny Gantz cere ca bugetul să fie adoptat pentru doi ani pentru a asigura o stabilitate a guvernului, după cum stipulează acordul de coaliție, în timp ce Benjamin Netanyahu dorește un buget pe un an, invocând faptul că epidemia de COVID-19 împiedică previziuni pe termen mai lung.

Bugetul trebuie să fie votat până la 25 august pentru a nu exista riscul disoluției parlamentului. Confruntați cu acest impas, deputații au votat miercuri în primă lectură pentru a amâna acest termen limită cu 100 de zile, fără a rezolva pe fond diferendul dintre Netanyahu și Gantz.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău