Israel: Încep testele pe oameni ale vaccinului împotriva COVID-19; școlile se redeschid treptat

  • 01 Noiembrie 2020 13:39
Israel: Încep testele pe oameni ale vaccinului împotriva COVID-19; școlile se redeschid treptat

Israelul a demarat duminică testele pe oameni pentru vaccinul său împotriva COVID-19, care, dacă studiile vor avea succes, ar putea fi gata pentru utilizarea de către publicul larg până la finalul verii viitoare, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Optzeci de voluntari vor lua inițial parte la teste, număr care va fi extins până la 960 de persoane în decembrie. Dacă testele se vor desfășura cu succes, o a treia etapă, la care vor participa 30.000 de voluntari, este programată pentru aprilie-mai.

''Suntem pe ultima sută de metri'', a precizat Shmuel Shapira, directorul general al Institutului israelian pentru cercetare biologică.

Institutul, administrat de Ministerul Apărării, a demarat testele pe animale pentru vaccinul său ''BriLife'' în martie și a anunțat în urmă cu o săptămână că a primit avizele legale pentru a trece la etapa următoare.

Shmuel Yitzhaki, directorul departamentului de biologie din cadrul institutului, a declarat pentru Reuters că, dacă lucrurile merg bine, vaccinul ar putea ajunge la populație până la sfârșitul verii viitoare.

În timp ce primul lot de voluntari a primit potențialul vaccin, pe teritoriul țării, elevii de școală primară au revenit la cursuri după finalizarea celei de-a doua perioade de izolare la nivel național.

Restricțiile impuse în Israel, țară cu o populație de 9 milioane de locuitori, sunt ridicate treptat după o scădere constantă a ratei de infectări zilnice.

Elevii din ciclul primar au fost primii care au revenit la școală duminică. Copiii de vârste mai mari învață încă de acasă.

Guvernul a aprobat de asemenea redeschiderea în mai multe etape a afacerilor și activităților recreative.

Israelul a raportat vineri 674 de cazuri - în scădere de la un vârf de peste 9.000 atins în urmă cu câteva săptămâni. Au fost raportate 2.541 de decese asociate pandemiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău