Israel | Comisia de experți a Guvernului recomandă vaccinarea tuturor adulților cu a patra doză anti-COVID

  • 25 Ianuarie 2022 14:24
Israel | Comisia de experți a Guvernului recomandă vaccinarea tuturor adulților cu a patra doză anti-COVID

Un comitet de experți care consiliază Guvernul din Israel a recomandat marți extinderea eligibilității privind vaccinarea cu cea de-a patra doză a unor seruri anti-COVID-19 pentru a cuprinde în această schemă de imunizare toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, informează DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Recomandarea de administrare a celei de-a patra doze a unor vaccinuri anti-COVID-19 se aplică tuturor rezidenților adulți dacă au trecut cel puțin cinci luni de la primirea celei de-a treia doze sau de la vindecarea lor după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

"Decizia a fost luată prin prisma rezultatelor pozitive, care arată o protecție de 3-5 ori mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 după vaccinarea cu a patra doză", au anunțat membrii acelui comitet de experți într-un comunicat.

Experții israelieni au mai spus că protecția împotriva riscului de infectare este de două ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate cu a patra doză în raport cu cele vaccinate cu trei doze.

Această recomandare va trebui să fie însă aprobată și de Nachman Ash, directorul general al Ministerului Sănătății, înainte ca Israelul să extindă campania națională de vaccinare cu a doua doză de supra-rapel ("booster").

Israelul a început deja să administreze cea de-a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani și celor care fac parte din grupurile de mare risc - precum persoanele cu sisteme imunitare slăbite și angajații din sectorul medical -, după apariția variantei Omicron a noului coronavirus. Până acum, peste 600.000 de rezidenți israelieni au primit a patra doză. Și alte țări au ales să administreze al doilea "booster".

În Israel nu există însă un consens larg în privința nevoii de administrare a celei de-a patra doze.

Luni, înaintea deciziei anunțate de comitetul consultativ al Guvernului israelian, ministrul Sănătății din această țară a declarat că nu crede că Israelul va oferi cea de-a patra doză de vaccin tuturor rezidenților.

"Noi am făcut acest pas, l-am analizat foarte serios, nu a fost o decizie ușoară, dar a fost bine că am procedat așa", a declarat ministrul Nitzan Horowitz, vorbind despre administrarea celei de-a patra doze unor categorii de populație.

"Însă în ceea ce privește întreaga populație, nu cred că vom ajunge până acolo", a adăugat el, luni, pentru postul public de radio din Israel.

Săptămâna trecută, coordonatoarea unui studiu despre eficacitatea celei de-a patra doze și-a exprimat scepticismul față de beneficiile aduse de o astfel de inițiativă.

Gili Regev-Yochay, directoarea secției de boli infecțioase din cadrul Sheba Medical Center din Tel Aviv, a spus că rezultatele preliminare ale studiului său au arătat că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 nu furnizează o protecție suplimentară care să fie considerabil mai mare în raport cu a treia doză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău