Israel: Benjamin Netanyahu nu a reușit să formeze un guvern

  • 05 Mai 2021 12:30
Israel: Benjamin Netanyahu nu a reușit să formeze un guvern

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, judecat pentru corupție într-o serie de cazuri, nu a reușit miercuri să formeze un guvern în termenul prevăzut de lege, deschizând calea opozanților săi care urmăresc să îl înlăture de la putere, transmite AFP.

Conducând în Knesset cu 30 de locuri din 120 în urma alegerilor legislative din 23 martie, al patrulea scrutin în mai puțin de doi ani, premierul Netanyahu a primit luna trecută mandat din partea președintelui Reuven Rivlin să formeze guvernul.

Dar după săptămâni de intrigi, discuții pe coridor și zvonuri uneori contradictorii, premierul aflat în funcție cel mai mult în istoria Israelului, nu a reușit să obțină o majoritate de 61 de parlamentari pentru a forma un guvern.

"Cu puțin timp înainte de miezul nopții, domnul Netanyahu a informat președinția că nu poate forma un guvern și, prin urmare, înapoiază mandatul președintelui", a anunțat biroul președintelui Rivlin într-un comunicat scurt.

Potrivit administrației prezidențiale, președintele israelian urmează să ia legătura cu deputații din Knesset miercuri dimineață pentru a discuta despre calea de urmat și astfel să încerce să pună capăt crizei politice.

Centristul Yair Lapid, fost jurnalist și prezentator de televiziune, care conduce grupul Yesh Atid ("Există un viitor") de aproape zece ani, a declarat luni că este gata să i se încredințeze sarcina de a forma un guvern.

"A sosit timpul pentru un nou guvern (...) aceasta este o oportunitate istorică de a înlătura barierele ce divizează societatea israeliană, de a uni religioșii și laicii, stânga, dreapta și centru", a declarat Lapid.

În ultimele săptămâni, Benjamin Netanyahu a încercat să formeze un guvern de dreapta cu aliații săi din partidele ultra-ortodoxe, cu dreapta radicală Yamina și formațiunile politice ale "sionismului religios" de extremă dreapta. În pofida acestor eforturi, contorul politic s-a oprit la 59 de deputați, cu doi deputați mai puțin decât majoritatea parlamentară de care avea nevoie.

În încercarea de a atinge acest prag, prim-ministrul israelian a încercat fără succes să-i recupereze pe cei care au părăsit partidul Likud pentru a forma partidul conservator "Noua Speranță", curtând chiar partidul islamist al lui Mansour Abbas, Raam, ceea ce a vexat "extrema dreaptă".

În această calitate, fostul șef al armatei, Benny Gantz, a declarat marți seară că "a vorbit cu toți liderii partidelor pro-schimbare pentru a le cere să recomande ca Yair Lapid să obțină mandatul pentru a forma guvernul" pentru a forma apoi un executiv împreună "în câteva ore".

Odată strânse voturile "anti-Netanyahu" la stânga, centru și dreapta, numărătoarea acestui "bloc al schimbării" se oprește la 51 de parlamentari.

Prin urmare, va trebui să obțină susținerea altor zece deputați în rândul partidelor arabe (10 aleși în total) sau a formațiunii radicale de dreapta Yamina condusă de Naftali Bennett, căruia Bejamin Netanyahu i-a oferit chiar luni, fără succes, postul de premier într-o formulă de rotație a puterii.

Dacă opoziția reușește să formeze un guvern, o pagină din istoria Israelului se va încheia odată cu plecarea din fruntea guvernului a lui Benjamin Netanyahu, care a petrecut ultimii 12 ani la putere. În caz contrar, există riscul ca israelienii să revină la vot pentru a cincea oară în puțin peste doi ani.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău