Islanda | Seisme importante în zona unui vulcan din apropiere de Reykjavik

  • 22 Decembrie 2021 19:45
Islanda | Seisme importante în zona unui vulcan din apropiere de Reykjavik

Două cutremure importante s-au produs miercuri dimineață în zona unui vulcan din apropiere de Reykjavik, zguduind capitala Islandei la o zi după ce erupția acestuia a fost declarată oficial încheiată, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

La 9:13, ora locală și GMT, un prim seism cu magnitudinea 4,1 a fost resimțit de locuitorii capitalei, acesta fiind urmat, zece minute mai târziu, de un altul, mai puternic, cu magnitudinea 4,9, a anunțat Institutului de Meteorologie din Islanda (IMO).

Epicentrul a fost situat la nord-est de văile Geldingadalir, scena unei erupții spectaculoase cu expulzare de lavă care a avut loc între 19 martie și 18 septembrie, nu departe de muntele Fagradalfjall, la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de Reykjavik, a indicat IMO.

Nu au fost raportate pagube, potrivit autorităților.

Un ''roi seismic'', adică o multitudine de mici cutremure, s-a produs începând de marți după-amiază la periferia Fagradalfjall, cu 1.400 de micro-seisme, potrivit IMO.

Erupția Fagradalsfjall a fost declarată oficial încheiată de IMO în acest weekend, după ce timp de trei luni nu a mai fost consemnată scurgere de lavă.

Activitatea seismică este un semn premergător erupțiilor, însă nu presupune neapărat că acestea vor avea loc, potrivit vulcanologilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău