Islanda reia vânătoarea de balene rorqual după doi ani de pauză

  • 18 Aprilie 2018 11:04
Islanda reia vânătoarea de balene rorqual după doi ani de pauză

Singura companie specializată în vânătoarea de balene rorqual din Islanda a informat marți că își va relua activitatea în larg după o pauză de doi ani, anunț care a stârnit protestele asociațiilor pentru protecția cetaceelor, relatează AFP.

Din anul 2016, compania Hvalur hf. a lăsat jos harpoanele din cauza dificultăților comerciale cu Japonia, principală piață pentru carnea de balene, unde consumul este în scădere, iar barierele sanitare asupra importurilor sunt considerate prea restrictive.

"Ne vom relua operațiunile comerciale deoarece birocrația japoneză pare să se fi relaxat, iar autoritățile japoneze au dat dovadă că au ascultat", a declarat pentru AFP Kristjan Loftsson, directorul companiei.

În plus, firma va colabora cu cercetători de la Universitatea din Islanda pentru a dezvolta produse medicale bazate pe carne de balenă, în special pentru combaterea deficiențelor nutriționale de fier, care afectează aproape 30% din populația lumii (două miliarde de persoane), potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sezonul de vânătoare începe în Islanda la 10 iunie.

Balenele rorqual comun aparțin familiei Balaenopteridae. Cu o lungime de aproximativ 20 de metri, acesta este al doilea animal ca mărime care trăiește în prezent pe planetă, după balena albastră.

Cotele autorizează în acest an vânarea a 161 de exemplare de balene rorqual comun, față de 150 în 2017, menționează sursa citată. În plus, Hvalur hf. este autorizată să vâneze 20% din cota neutilizată anul trecut, ceea ce va permite capturarea a încă 30 de cetacee, în principal din apele din vestul și sud-vestul insulei, la o distanță de până la 200 de mile marine de coastele sale.

În 2015, în timpul ultimelor sale ieșiri în larg, compania a prins cu harpoanele 155 de mamifere, un record.

"Sunt foarte dezamăgit", a declarat Sigursteinn Másson, responsabil în Islanda în cadrul Fondului internațional pentru bunăstarea animalelor (IFAW). "Această decizie nu se bazează pe nevoile reale ale pieței și nu este în acord cu sondajele de opinie cu privire la această activitate, care nu are ce căuta în epoca modernă", a adăugat el.

Un sondaj publicat în octombrie de IFAW a indicat că 35,4% dintre islandezi au declarat că sunt în favoarea vânătorii de balene, comparativ cu 42% în 2016.

Hvalur hf. este singura companie specializată în vânătoarea de balene rorqual comun în Islanda. În mica insulă vulcanică există două companii specializate în vânătoarea de balene, a doua fiind IP-Utgerd Ltd, specializată în vânătoarea de balene minke.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău