ISIS a inclus Republica Moldova în lista dușmanilor săi (Adevărul)

  • 26 Noiembrie 2015 09:28
ISIS a inclus Republica Moldova în lista dușmanilor săi (Adevărul)

Revista presei din 26 noiembrie

Scenariul Donbas, dejucat în Moldova, titrează Adevărul, referindu-se la deconspirarea unei grupări paramilitare în nordul Republicii Moldova care ar fi intenționat să acapareze instituții ale statului după scenariul din Donbas și Crimeea. Președintele Asociației veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman, a atenționat autoritățile încă din 2013 că în Republica Moldova se consolidează anumite grupări cu caracter extremist și subversiv. Ministerul de Interne organizează niște operațiuni foarte serioase. Bravo lor că s-au apucat”, a comentat Caraman în Adevărul. Fostul combatant în războiul de pe Nistru consideră că gruparea care a fost deconspirată funcționează după logica așa-ziselor organizații „Rada Populară a Basarabiei” și „Republica Basarabeană Bugeac”. Și fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan, combatant în războiul de pe Nistru, a atenționat că în Transnistria există armament destul pentru un război de lungă durată”. Acesta nu exclude faptul că gruparea face parte din proiectul Novorosia care presupunea anexarea mai multor regiuni din estul Ucrainei și a Republicii Moldova.

ISIS a inclus Republica Moldova în lista dușmanilor săi, titrează Adevărul. Organizația teroristă Statul Islamic a publicat o înregistrare video în care numește despre „coaliția diavolului” ca principalul său dușman. În această așa-numită coaliție teroriștii au inclus 60 de țări, inclusiv Republica Moldova, transmite publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

Evenimentul Zilei compară negocierile dintre partide privind formarea guvernului cu bancul în care doi pleșcați se trag de păr. ”Cel mai des, fiecare partid negociază cu sine însuși... Doar socialiștii rămân consecvenți în scopul lor de a transnistriza și crimeiza Republica Moldova”, atenționează publicația.

În Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu susține că negocierile sunt un șantaj elementardin partea lui Vlad Plahotniuc. ”Ori păstrăm această mocirlă numită parcurs proeuropean care fără el nu se poate de păstrat, ori îi cumpără bilet la avion lui Usatîi care vine cu tot cu ruși să câștige alegerile”, scrie autorul, comentând că acest lucru deja l-au înțeles toți, inclusiv partenerii externi.

Ziarul de Gardă scrie despre studiile, dosarele controversate și averea judecătorului Ghenadie Pavliuc, care în ultimele luni a devenit figura principală din justiția  Republicii Moldova, iar dintr-un interviu cu Ion Diacov aflați detalii despre implicarea politicului în activitatea procuraturii.

Tot în ZdG, aflați dacă contaminarea radioactivă, depistată în centrul Chișinăului, prezintă pericol și la ce etapă se află dosarul penal pe acest caz. 

Același ziar scrie despre oamenii care au participat la crearea Direcției Naționale Anticorupție din România și la transformarea ei, din una controlată și manevrată politic, într-o entitate performantă, ajunsă în topul celor mai bune instituții anticorupție din Europa și devenită spaima funcționarilor corupți.

Timpul publică în ediția sa electronică un reportaj despre o bătrână care ”se stinge cu zile în Gara de Sud”. ”Este bătrână, nu poate vorbi și nici nu aude. Trăiește pe drumuri de câțiva ani pentru că singurul ei fecior a dat-o afară din casă și i-a vândut locuința. Unica ei avere este cartea de muncă, pe care o arată cu mândrie și dă de înțeles că de-a lungul anilor a lucrat în diferite locuri, unde era respectată și apreciată”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău