Își vor permite talibanii să renunțe la producția de droguri? (analiză AFP)

  • 20 August 2021 08:35
Își vor permite talibanii să renunțe la producția de droguri? (analiză AFP)
Foto: (c) Stringer/REUTERS

Talibanii, acum la putere la Kabul, susțin că vor renunța la producția de heroină care a explodat în ultimii ani în Afganistan și a contribuit substanțial la finanțarea lor, dar experții susțin că aceste promisiuni sunt dificil de respectat, relatează AFP, citat de Agerpres.

În prima lor conferință de presă de marți, purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, a afirmat că noile autorități nu vor transforma primul producător mondial de opiu într-un veritabil narco-stat.

"Îi asigurăm pe compatrioții noștri și comunitatea internațională că nu vom produce stupefiante", a declarat Mujahid la Kabul.

"Începând de acum, nimeni nu va fi implicat (în comerțul cu heroină), nimeni nu va putea fi implicat în contrabanda cu droguri", a adăugat el.

Analiștii consideră că retorica anti-heroină, ca și promisiunile similare de a respecta drepturile omului și libertatea media, se înscriu în cadrul eforturilor depuse de acești noi lideri de a se prezenta într-o lumină mai moderată și de a obține susținerea comunității internaționale.

Marea majoritate a opiului și a heroinei consumate în lume provine din Afganistan, unde talibanii controlează zonele de producție și export. Potrivit AFP, talibanii au taxat și comercializat opiu pe durata întregii lor insurecții de 20 de ani.

Aceste droguri au devenit o resursă esențială pentru grupul care ar putea întâmpina dificultăți în a le interzice, a estimat Jonathan Goodhand, expert al universității SOAS din Londra în comerțul internațional de droguri. Subiectul "va face să reapară o serie de tensiuni în cadrul mișcării", a prezis el.

Pe de o parte, "vor să-și creeze o imagine mai moderată și mai deschisă la angajament cu Occidentul și realizează că interzicerea drogurilor este un mijloc de a ajunge aici", a adăugat Goodhand. Pe de altă parte, orice represiune i-ar afecta pe agricultorii din provinciile Helmand și Kandahar, inima politică a talibanilor.

"Va trebui ca ei să lupte pentru a adopta o abordare foarte agresivă în privința drogurilor", a mai spus expertul britanic.

Cvasimonopol

Mujahid a subliniat marți că pentru a fi "o țară fără narcotice", Afganistanul va avea "nevoie de ajutor internațional" pentru a furniza agricultorilor culturi alternative macului, a cărui sevă este rafinată în morfină și în heroină.

Apelul la ajutor internațional le-ar putea părea ironic celor din coaliția de forțe a NATO, din ONG-uri sau agenții ONU care au încercat fără succes să întrerupă dependența Afganistanului de această cultură timp de zece ani.

SUA au cheltuit circa 8,6 miliarde de dolari între 2002 și 2017 în aceste eforturi eșuate, potrivit unui raport din 2018 al inspectorului general special american pentru Afganistan (SIGAR).

Strategia americană a constat în a-i ajuta financiar pe țărani la reconversia spre cultura grâului sau a șofranului, să investească în căi de transport, dar și să pulverizeze defolianți pe câmpurile de mac sau să permită bombardarea instalațiilor de rafinare.

În fiecare etapă, ei s-au lovit de combatanții talibani, care controlau principalele regiuni de cultură a macului și obțineau sute de milioane de dolari din această industrie, potrivit estimărilor guvernelor american și afgan.

Anchetele au arătat că agricultorii din zonele controlate de talibani erau supuși adesea presiunilor din partea liderilor războinici și a combatanților locali pentru a planta mac.

În consecință, țara deține un cvasimonopol asupra opiului și heroinei, reprezentând 80 până la 90% din producția mondială, potrivit ONU.

Suprafața de teren plantată cu mac a atins un record în 2017 și s-a stabilizat în medie la circa 250.000 de hectare în cursul ultimilor patru ani, respectiv de patru ori nivelul de la mijlocul anilor 1990, potrivit Biroului ONU pentru droguri și criminalitate (UNODC).

"Interdicție tactică"

Politica talibanilor în materie de stupefiante va avea repercusiuni nu numai asupra țărilor occidentale și a toxicomanilor, ci și pentru Rusia, Iran, Pakistan și China, care sunt și rute de contrabandă, și piețe enorme pentru heroina afgană.

Nu este pentru prima dată când grupul fundamentalist jură să interzică drogurile. Producția a fost interzisă și în 2000, anul care a precedat răsturnarea talibanilor de către forțele conduse de SUA.

Gretchen Peters, autoarea americană a cărții "Seeds of Terror: How Drugs, Thugs and Crime are Reshaping the Afghan War", estimează că această interdicție este una tactică.

În opinia ei, talibanii "sunt prea legați de acest comerț" pentru a-i pune capăt și această țară săracă "nu poate supraviețui fără opiu".

Controlul asupra țării le va oferi talibanilor acces la companiile aeriene, birocrația statului și bănci, care ar putea fi utilizate pentru a facilita contrabanda cu droguri și spălarea de bani, a explicat ea. "Nu am nicio îndoială că se vor folosi de asta", a declarat autoarea americană

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău