Își sporesc cheltuielile de apărare din cauza acțiunilor Rusiei în Ucraina

  • 14 Decembrie 2014 10:07
Își sporesc cheltuielile de apărare din cauza acțiunilor Rusiei în Ucraina

Acțiunile Rusiei în Ucraina îngrijorează țările din regiune, care-și sporesc cheltuielile de apărare, notează Rador.

Statele baltice au cumpărat material militar și și-au sporit bugetele, ca și Polonia, de altfel, care a semnat un contract de 250 de milioane de dolari cu SUA pentru achiziționarea a 40 de rachete de croazieră.
Miniștrii apărării din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia s-au întâlnit astăzi la Cesis, în Letonia, iar Agenția France Presse descrie atmosfera drept una de nervozitate crescândă, din cauza demonstrațiilor de forță ale Rusiei, ale cărei acțiuni navale și aeriene s-au intensificat în ultima vreme în regiune. Cei patru miniștrii, deși au recunoscut că acțiunile Rusiei sunt fără precedent, au spus că țările lor nu se vor lăsa intimidate. Ieri, ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, spunea că este îngrijorat de activitatea militară fără precedent a flotei și aviației ruse în zona Mării Baltice și a Kaliningradului, însă preciza că Polonia nu se simte amenințată și consideră acțiunile Rusiei drept un test pentru a vedea cum reacționează forțele NATO din regiune. Miniștrii apărării din țările baltice au decis să-și sporească la trei milioane de euro fiecare contribuția anuală la misiunea aeriană a NATO în regiunea baltică, drept răspuns la acțiunile aeriene ale Rusiei. NATO a anunțat că la sfârșitul săptămânii trecute au fost interceptate peste 30 de avioane rusești deasupra Marii Baltice, iar Estonia spune că un avion rusesc a intrat în spațiul său aerian în urmă cu câteva zile. În aceste condiții, statele baltice și-au sporit cheltuielile de apărare cu 300 de milioane de euro în ultimele șase luni. Agenția France Presse scrie că Estonia a semnat cu Olanda, în urmă cu trei zile, cel mai mare contract militar din istoria țării: 138 de milioane de euro pentru tancuri și vehicule de luptă, după ce, în urmă cu o lună, plătise 40 de milioane de euro SUA pentru lansatoare de rachetă sol-aer. Letonia a cumpărat recent 123 de vehicule de luptă de la Marea Britanie pentru 48 de milioane de euro, iar Lituania a cumpărat de la Polonia un sistem de apărare antiaeriană în valoare de 34 de milioane de euro și intenționează să cumpere de la SUA rachete pentru 20 de milioane de euro. Cu toate acestea, cheltuielile militare ale țărilor baltice se ridică 1,2 miliarde de euro în acest an, în timp ce, comparativ, cheltuielile de apărare ale Rusiei se ridică la 60 de miliarde de euro.

Polonia, care își modernizează armata de mai mulți ani, a semnat ieri un contract cu SUA în valoare de 250 de milioane de dolari pentru livrarea a 40 de rachete de croazieră ce vor fi instalate pe avioanele de luptă F 16. Rachetele au o rază de acțiune de 370 km față de cele actuale care au o rază de 70 km și ministrul polonez al apărării a spus că țara sa nu a avut niciodată arme atât de avansate. Polonia și-a accelerat procesul de modernizare a armatei după intervenția Rusiei în Ucraina și își propune acum să cheltuiască peste 33 de miliarde de euro în următorii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău