Irlandezii au votat cu o majoritate zdrobitoare pentru liberalizarea divorțului

  • 26 Mai 2019 13:17
Irlandezii au votat cu o majoritate zdrobitoare pentru liberalizarea divorțului

Irlandezii au aprobat cu o majoritate zdrobitoare, în cadrul unui referendum ale cărui rezultate au fost anunțate duminică, ridicarea restricțiilor legate de divorț, un nou episod din seria de schimbări care are loc în această țară cu o veche tradiție catolică, informează AFP.

În total, 82% dintre votanți s-au pronunțat pentru abrogarea unei dispoziții constituționale ce obligă cuplurile să trăiască separat în timpul a patru dintre cei cinci ani care le precede cererea de divorț.

Referendumul a avut loc vineri, în același timp cu alegerile europene în Irlanda, cu o rată de participare de 51%.

Guvernul irlandez și-a făcut publică intenția de a prezenta un nou proiect de lege ce reduce durata de separare obligatorie la doi ani din cei trei care preced divorțul. Divorțurile pronunțate în străinătate vor fi de asemenea recunoscute drept valide în Irlanda.

Perioada de separare obligatorie de patru ani era o condiție moștenită de la un precedent referendum, din 1995, în timpul căruia irlandezii au votat pentru legalizarea divorțului cu o foarte mică majoritate de 50,3%.

Rezultatul acestui nou referendum a fost proclamat la exact un an după plebiscitul în timpul căruia irlandezii s-au pronunțat în proporție de 66% pentru ridicarea interdicției constituționale de avort. Dacă rezultatele referendumului asupra avortului au fost sărbătorite de mulți la Dublin, cele asupra divorțului au fost primite cu indiferență.

În octombrie, alegătorii irlandezi s-au pronunțat pentru abrogarea unei dispoziții constituționale, foarte rar aplicate și căzută adesea în derizoriu, care interzice blasfemia.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău