Irlanda mizează pe garanțiile Theresei May, că retragerea din UE nu va crea o „frontieră dură” cu Irlanda de Nord

  • 15 Octombrie 2018 14:31
Irlanda mizează pe garanțiile Theresei May, că retragerea din UE nu va crea o „frontieră dură” cu Irlanda de Nord

Irlanda insistă ca premierul britanic Theresa May să-și respecte angajamentul de a garanta că retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu va crea o 'frontieră dură' cu Irlanda de Nord, a anunțat astăzi, în Luxemburg, ministrul de externe irlandez Simon Coveney, potrivit Reuters.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la impasul în care au ajuns duminică negocierile între Londra și UE privind relațiile post-Brexit, după ce partea britanică a refuzat din nou să accepte o 'plasă de siguranță' care ar crea o graniță vamală între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

El a subliniat, totuși, că un acord între Londra și UE încă este posibil după summitul UE din 17-18 octombrie.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE insistă să nu fie creată o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală și în piața unică europeană.

Această variantă este, însă, inacceptabilă pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a țării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău