Irlanda: Leo Varadkar îl înlocuiește pe Micheal Martin în funcția de premier

  • 17 Decembrie 2022 16:47
Irlanda: Leo Varadkar îl înlocuiește pe Micheal Martin în funcția de premier

Leo Varadkar a devenit sâmbătă premier al Irlandei, preluând funcția de la Micheal Martin în baza unui acord încheiat în 2020 de partidele Fine Gael și Fianna Fail ce prevede asumarea prin rotație a conducerii guvernului de la Dublin, transmit Agerpres.

Lider al partidului Fine Gael (conservator), Varadkar urmează să fie confirmat ca șef al executivului (taoiseach) după o sesiune specială a parlamentului irlandez.

Sâmbătă dimineață, Micheal Martin, liderul Fianna Fail (liberal), și-a prezentat demisia în timpul unei audiențe la președintele țării, Michael D. Higgins, la reședința acestuia Áras an Uachtaráin, din Dublin.

Martin a declarat că a fost ''onoarea vieții lui'' să servească publicul în calitate de prim-ministru.

Politicianul provenit din orașul irlandez Cork a condus guvernul în timpul pandemiei de COVID-19 și al crizei socio-economice din Irlanda.

Lăsând deoparte orice diferend după aproape un secol de animozități, Fianna Fail și Fine Gael, partide apărute în urma războiului civil din Irlanda din anii 1920, au convenit în 2020 să împartă puterea, alături de Partidul Verde, în urma rezultatelor neconcludente ale alegerilor parlamentare.

Formațiunea de centru-stânga Sinn Fein, care a obținut 37 de mandate parlamentare, cu unul mai puține decât Fianna Fail, a devenit principalul partid de opoziție, criticând dur guvernul de coaliție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău