Iritați de Statele Unite, Rohani, Erdogan și Putin s-au întâlnit la Teheran pentru a decide soarta provinciei siriene Idlib

  • 08 Septembrie 2018 08:59
Iritați de Statele Unite, Rohani, Erdogan și Putin s-au întâlnit la Teheran pentru a decide soarta provinciei siriene Idlib

Președintele iranian Hassan Rohani a afirmat vineri că SUA trebuie să-și înceteze prezența militară în Siria, în timp ce șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan este ”extrem de iritat” de politica americană în țara vecină aflată în război, iar liderul rus Vladimir Putin consideră că regimul de la Damasc ”are dreptul” să preia controlul întregului teritoriu național sirian, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Cei trei lideri s-au întâlnit vineri la Teheran pentru a decide soarta provinciei siriene Idlib (nord-vest), ultimul mare bastion al opoziției active față de regimul lui Bashar Al-Assad. Moscova și Teheranul susțin regimul de la Damasc, iar Ankara este de partea rebelilor.

Potrivit AFP, care citează date ale ONU, circa trei milioane de locuitori trăiesc în provincia Idlib și în câteva enclave insurgente în provinciile vecine Hama, Alep și Latakia. Aproape jumătate dintre ei sunt persoane strămutate.

”Prezența ilegală și interferența Americii în Siria, care a dus la continuarea insecurității în țară, trebuie să înceteze imediat”, a declarat Rohani la începerea reuniunii, potrivit televiziunii de stat iraniene, citată de Reuters.

Rohani a precizat că bătălia în Siria va continua până când militanții vor fi dați afară din întreaga țară, în special din Idlib, dar că orice operațiune trebuie să evite pierderile în rândul civililor.

”Combaterea terorismului la Idlib este o parte inevitabilă a misiunii ce constă în reinstaurarea păcii și a stabilității în Siria”, a subliniat președintele iranian.

Potrivit lui Rohani, Iranul a intrat în conflictul din Siria ”numai la invitația guvernului sirian”. ”Doar cooperarea cu guvernul legitim sirian este eficientă, iar alte opțiuni doar vor înrăutăți situația”, a adăugat el, criticând decizia SUA și a unor țări europene de a-i sprijini pe rebeli.

”Obiectivul nostru este încetarea războiului civil, precum și întoarcerea în țară a refugiaților și schimbul de prizonieri”, a mai spus Rohani, făcând apel în același timp la ajutor, notează DPA.

La rândul său, Erdogan a afirmat că Turcia este ”extrem de iritată” de sprijinul SUA față de o organizație ”teroristă” în Siria. În opinia sa, Washingtonul încearcă să permanentizeze prezența miliției kurde siriene YPG la est de fluviul Eufrat.

Erdogan este de părere că o ofensivă împotriva Idlib ar provoca ”o catastrofă, un masacru și o dramă umanitară”. ”Nu vrem deloc ca Idlib să se transforme într-o baie de sânge”, a declarat președintele turc, citat de AFP.

Turcia și-a atins capacitatea de a prelua refugiați, a afirmat Erdogan, semnalând astfel reticența Ankarei de a mai admite migranți pe teritoriul său în cazul unui aflux de persoane din Idlib. În Turcia sunt deja circa 3,5 milioane de refugiați sirieni, precizează Reuters.

Prin urmare, Erdogan a făcut apel la un armistițiu în Idlib, dar Putin se opune.

”Guvernul sirian are dreptul de a prelua sub controlul său totalitatea teritoriului său național, și trebuie să facă acest lucru”, a declarat la rândul său Putin, citat de AFP.

Președintele rus a acuzat ”elementele teroriste din Idlib de continuarea provocărilor, a raidurilor cu ajutorul dronelor și a bombardamentelor”. ”Nu putem ignora (…) Trebuie să soluționăm împreună această problemă”, a adăugat el.

Intervenția militară rusă începută în 2015 în sprijinul regimului a schimbat total datele războiului în Siria, readucându-l pe poziție pe președintele Bashar Al-Assad, care se afla până atunci în dificultate față de rebeli.

La încheierea summitului, Putin a declarat că a discutat cu omologii săi iranian și turc ”măsuri concrete pentru stabilizarea, pe etape, a zonei de dezescaladare în Idlib, care prevede îndeosebi posibilitatea, pentru cei care sunt dispuși la dialog, de a ajunge la un acord”.

Potrivit unui comunicat oficial, Iranul, Turcia și Rusia au convenit vineri la Teheran să soluționeze soarta provinciei rebele siriene Idlib ”în spiritul de cooperare ce caracterizează procesul de la Astana”, lansat de către cele trei țări pentru a încerca să readucă pacea în Siria.

În scurtul lor summit de la Teheran, cei trei lideri s-au menținut pe pozițiile lor: Rohani și Putin au insistat asupra necesității de a continua ”lupta împotriva terorismului” în Siria, limitând pe cât posibil pierderile în rândul civililor, iar Erdogan a cerut ”un armistițiu” la Idlib.

În timp ce comunitatea internațională se teme de o catastrofă umanitară fără egal de la izbucnirea, în 2011, a conflictului sirian în caz de asalt al trupelor loialiste masate în jurul Idlib, cei trei lideri nu au convenit asupra unui armistițiu.

Ei au respins însă ”orice tentativă ce duce la fapte împlinite în teren sub pretextul luptei împotriva terorismului și și-au exprimat hotărârea de a se opune proiectelor separatiste ce vizează subminarea suveranității și a integrității teritoriale a Siriei”, se mai spune în comunicat, potrivit AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău