Irina, refugiată din Odessa: „Este umilitor să fii nevoit să îți părăsești țara și să încerci să îți salvezi viața”

  • 25 Februarie 2022 17:30
Irina, refugiată din Odessa: „Este umilitor să fii nevoit să îți părăsești țara și să încerci să îți salvezi viața”

Mii de cetățeni ai Ucrainei care fug din calea războiului încearcă să se refugieze în Republica Moldova. Autoritățile au pregătit mai multe centre provizorii, în regim de tabără de câmp. Mulți dintre refugiați merg la rude și prieteni. Printre aceștia și Irina, o tânără din Odessa, manager proiecte IT, cu care a stat de vorbă Radio Chișinău.

Irina este refugiată din Odessa și a ajuns astăzi, împreună cu prietena sa Natalia, la Chișinău. Au fost întâmpinată de un prieten de familie din Republica Moldova.

Am traversat frontiera în jurul orei opt dimineața și am părăsit casa în jurul orei cinci. Vărul meu m-a adus pe mine și pe prietena mea Natalia până cât mai aproape de frontieră. După care, cred că ultimii patru kilometri i-am parcurs pe jos. Asta pentru că mașinile care stăteau în rând nu se mișcau deloc. Odată ajunși la frontieră toți bărbății nu aveau voie să părăsească țara. Toți stăteau acolo și erau stresați. Noi am fost norocoase, am putut să trecem frontiera pentru că suntem femei.”

De la Irina, o femeie în vârstă de vreo 35 de ani, am încercat să aflăm care este atmosfera în Odessa.

Mulți oameni dacă nu sunt martorii direcții ai unor explozii, reacționează ca și cum nimic nu s-ar întâmplă. Dar știu că există multă frică. Sunt mult mai puțini oameni pe străzi. Oamenii încearcă să stea în interior pe cât posibil. Nu am mers la supermarket dar din ce mi-a comunicat familia oamenii cumpără totul. Rafturile sunt goale. Oamenii sunt cu siguranță speriați.

Ieri ne-am trezit în jurul orei cinci dimineața din cauza exploziilor. Au fost în jur de patru sau cinci explozii. Uneori se mai aud explozii din cauza focurilor de artificii, dar de data aceasta am putut să ne dăm seama că erau altfel de explozii. Am decis să ne facem imediat bagajele, să ne organizăm plecarea, oriunde. Era înfricoșător”.

Cu lacrimi în ochi tânără ne-a mărturisit că nu a dormit în ultimele două zile și că pentru ea rușii și Putin sunt două lucruri total opuse.

Mă cuprind emoțiile pentru că a fost în același timp umilitor să fii nevoit să îți părăsești țara și să încerci să îți salvezi viața. Este neliniștitor. Pentru mine rușii și Putin nu au nimic în comun. Am o mulțime de prieteni ruși care sunt oameni extraordinari. Putin este doar o ciudățenie și trebuie să-i lase pe oameni să trăiască liberi și să se bucure de viață”.

Potrivit informațiilor prezentate până la amiază de către autorități, peste 16 mii de cetățeni ucraineni au ajuns în Republica Moldova în ultimele 24 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău