Iranul va ajuta Siria să-și consolideze apărarea antiaeriană

  • 08 Iulie 2020 18:02
Iranul va ajuta Siria să-și consolideze apărarea antiaeriană

Iranul își va consolida relațiile militare cu Siria, în special în ceea ce privește întărirea și dezvoltarea apărării antiaeriene siriene în fața loviturilor aeriene ale Israelului, în baza unui nou acord militar "global" semnat miercuri între cele două țări la Damasc, relatează Xinhua și AFP,preluat de Agerpres.

Un "acord global de cooperare militară, de apărare și de securitate" a fost semnat la Damasc între șeful statului major iranian, generalul de devizie Mohammad Bagheri, și ministrul apărării sirian Ali Abdullah Ayyoub, potrivit televiziunii de stat iraniene.

"Vom întări sistemele de apărare ale Siriei cu scopul de a ameliora cooperarea militară între cele două țări", a declarat Bagheri, citat de televiziune.

Acordul "va întări și mai mult voința noastră de a face față presiunilor americane", a mai spus el.

Pe site-ul său internet, televiziunea a postat o înregistrare video cu imagini de la semnarea acordului care arată un purtător de cuvânt militar iranian citind un comunicat comun despre acordul "destinat să facă față pericolelor care cresc" și "terorismului takfiri susținut de puteri internaționale și regionale".

Termenul takfiri, care semnifică literalmente "cei care lansează anateme împotriva persoanelor care nu le împărtășesc ideologia", desemnează în Iran grupările jihadiste și islamiste radicale sunite.

Comunicatul comun subliniază de asemenea "necesitatea retragerii tuturor forțelor armate străine intrate în Siria în mod ilegal".

Referitor la recentele scurgeri de informații despre o eventuală retragere iraniană din Siria, generalul Mohammad Bagheri a declarat - în conferința de presă comună cu ministrul sirian - că prezența forțelor iraniene în Siria se bazează pe solicitarea "guvernului sirian legitim de a apăra suveranitatea Siriei", potrivit Xinhua.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, Bagheri a sosit marți seară la Damasc în fruntea unei delegații militare de rang înalt.

La rândul său, Ayyoub a salutat relațiile iraniano-siriene ca fiind strategice, legate de prezentul și viitorul regiunii, întrucât Iranul a fost un aliat crucial pentru guvernul sirian încă de la începutul războiului în Siria.

El a spus că cei care pariază pe sabotarea acestor relații trebuie să fie "deliranți" și ar trebui "să se trezească din visele lor", conform Xinhua.

Iranul este, împreună cu Rusia, unul dintre principalii aliați ai președintelui regimului sirian Bashar al-Assad în războiul care devastează Siria din 2011, notează AFP.

Declanșat de reprimarea sângeroasă a manifestațiilor pro-democrație, conflictul în Siria a crescut în complexitate odată cu implicarea mai multor actori străini, soldându-se până în prezent cu peste 380.000 de morți și milioane de persoane strămutate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău