Iranul susține că testul balistic recent a avut scop defensiv: Teheranul nu are nevoie de permisiunea vreunei puteri pentru a se apăra

  • 28 Iulie 2019 11:56
Iranul susține că testul balistic recent a avut scop defensiv: Teheranul nu are nevoie de permisiunea vreunei puteri pentru a se apăra

Autoritățile de la Teheran a transmis sâmbătă că testul balistic efectuat recent de forțele iraniene a avut scop defensiv și nu a vizat niciun stat, ci doar a avut rolul de a răspunde la eventuale agresiuni, informează postul CNBC, citând presa de stat iraniană.

"O sursă informată din cadrul forțelor armate a spus că testele cu rachete ale Iranului sunt naturale considerând necesitățile sale defensive. Această capacitate balistică nu este împotriva vreunei țări și are ca scop doar să răspundă la eventuale agresiuni", au transmis agențiile iraniene de știri.

"Iranul nu are nevoie de permisiunea vreunei puteri pentru autoapărare", a mai afirmat sursa militară.

Iranul a efectuat un test cu o rachetă având rază medie de acțiune, prin ignorarea apelurilor Administrației Donald Trump, au afirmat vineri oficiali din Statele Unite citați de agenția Associated Press.

Conform surselor citate, testul balistic a fost efectuat în interiorul Iranului. Racheta testată probabil este de tip Shahab-3, cu rază medie de acțiune.

Testul intervine în contextul tensiunilor dintre Iran și Occident din cauza incidentelor produse în Strâmtoarea Hormuz și în Golful Persic.

Președinția SUA a comunicat că este la curent cu informațiile privind posibila efectuare a unui test balistic de către Iran, dar oficiali de la Casa Albă au refuzat să facă vreun comentariu.

Behnam Ben Taleblu, un expert de la Institutul Fundația pentru Protejarea Democrației, a declarat că rachetele de tip Shahab-3 pot transporta ogive nucleare. "Shahab-3 reprezintă baza rachetelor iraniene cu rază medie de acțiune", a explicat el. Racheta are o rază de acțiune cuprinsă între 1.150 și 2.000 de kilometri.

Testul ar putea fi un semnal al Iranului că nu intenționează să cedeze presiunilor internaționale.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană, notează MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău