Iranul și-a anunțat „linia roșie” pentru revenirea în acordul nuclear semnat cu puterile lumii în 2015

  • 07 Februarie 2022 15:15
Iranul și-a anunțat „linia roșie” pentru revenirea în acordul nuclear semnat cu puterile lumii în 2015

Iranul a anunțat luni că Statele Unite trebuie să ia o „decizie politică” în privința ridicării tuturor sancțiunilor pe care le-a impus asupra Republicii Islamice pentru ca Teheranul să revină în acordul nuclear semnat în 2015, subliniind că acesta este un punct care nu poate fi negociat, relatează Reuters, citat de HotNews.ro.

După nu mai puțin de 8 runde de discuții între Washington și Teheran, începute în luna aprilie a anului trecut, între cele două părți încă rămân divergențe semnificative cu privire la ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului, scrie sursa citată.

Printre punctele asupra cărora nu s-a ajuns la un acord se numără și solicitarea Iranului ca SUA să garanteze că nu vor impune noi măsuri punitive împotriva sa, dar și privind modul și momentul în care Republica Islamică să renunțe la cercetările sale din domeniul nuclear.

Discuțiile care au loc la Viena au fost întrerupte pentru ca negociatorii să se întoarcă în țările lor pentru consultații cu guvernul.

Robert Malley, delegatul special al SUA pentru Iran, a declarat duminică că se va întoarce în curând la Viena, insistând că pactul încă poate fi reînviat.

„Linia roșie” a Iranului

Însă Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe de la Teheran, a subliniat în cadrul conferinței sale de presă săptămânale că „problema ridicării sancțiunilor și ca Iranul să beneficieze de pe urma acesteia este linia noastră roșie în discuții”.

„Dacă SUA se vor întoarce la Viena cu o decizie politică și o agendă specifică (...) de ridicare a sancțiunilor, atunci cu siguranță se va putea ajunge rapid la o înțelegere”, a adăugat acesta.

Ali Bagheri Kani, negociatorul-șef al Teheranului, urmează să se întoarcă marți la Viena.

Administrația președintelui american Joe Biden a decis vineri să reintroducă o serie de derogări la sancțiuni care să permită Iranului să își reia cooperarea în privința proiectelor nucleare internaționale, în contextul în care este așteptat ca negocierile de la Viena să intre pe ultima sută de metri.

Iranul îmbogățește uraniu la un nivel alarmant

Însă Khatibzadeh a declarat că „Washingtonul a decis să facă un pas care nu are niciun impact asupra situației economice din Iran”, țară care trece printr-o criză economică severă ca urmare a reimpunerii de sancțiuni de către administrația fostului președinte republican Donald Trump care a decis în 2018 retragerea SUA din acord.

Iranul a început să încalce treptat în ultimii ani prevederile acordului, anunțând în vara anului trecut că poate îmbogăți uraniu până la nivelul de 90% necesar fabricării unor arme nucleare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat că doar „țările care fac bombe nucleare” îmbogățesc uraniu la nivelul celui realizat de cercetătorii iranieni.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău