Printre punctele asupra cărora nu s-a ajuns la un acord se numără și solicitarea Iranului ca SUA să garanteze că nu vor impune noi măsuri punitive împotriva sa, dar și privind modul și momentul în care Republica Islamică să renunțe la cercetările sale din domeniul nuclear.
Discuțiile care au loc la Viena au fost întrerupte pentru ca negociatorii să se întoarcă în țările lor pentru consultații cu guvernul.
Robert Malley, delegatul special al SUA pentru Iran, a declarat duminică că se va întoarce în curând la Viena, insistând că pactul încă poate fi reînviat.
„Linia roșie” a Iranului
Însă Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe de la Teheran, a subliniat în cadrul conferinței sale de presă săptămânale că „problema ridicării sancțiunilor și ca Iranul să beneficieze de pe urma acesteia este linia noastră roșie în discuții”.„Dacă SUA se vor întoarce la Viena cu o decizie politică și o agendă specifică (...) de ridicare a sancțiunilor, atunci cu siguranță se va putea ajunge rapid la o înțelegere”, a adăugat acesta.
Ali Bagheri Kani, negociatorul-șef al Teheranului, urmează să se întoarcă marți la Viena.
Administrația președintelui american Joe Biden a decis vineri să reintroducă o serie de derogări la sancțiuni care să permită Iranului să își reia cooperarea în privința proiectelor nucleare internaționale, în contextul în care este așteptat ca negocierile de la Viena să intre pe ultima sută de metri.