Iranul recunoaște pentru prima oară că a trimis drone Rusiei. Dar face o precizare

  • 05 Noiembrie 2022 15:53
Iranul recunoaște pentru prima oară că a trimis drone Rusiei. Dar face o precizare

Iranul a recunoscut sâmbătă că a furnizat drone Rusiei, dar ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a precizat că este vorba despre un număr limitat de drone, trimise înaintea invaziei ruse din Ucraina, scrie digi24.ro.

În ceea ce Reuters numește ''cel mai detaliat răspuns de până acum'' cu privire la drone, șeful diplomației iraniene a menționat că un ''număr mic'' de drone a fost livrat Rusiei cu câteva luni înaintea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, dar a negat totuși că țara sa a mai trimis arme după declanșarea invaziei sau că Teheranul ar fi furnizat rachete.

„Această vâlvă făcută de unele țări occidentale cum că Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greșită. Partea cu dronele este adevărată, am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înaintea războiului din Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, citat de IRNA, preluată de Reuters.

Kievul și Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ''kamikaze'' de fabricație iraniană în războiul din Ucraina, amintește dpa, care adaugă că, potrivit unor informații, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruși în folosirea dronelor și pentru acordarea de asistență tehnică. Până acum, Iranul a negat că a livrat drone Rusiei.

În urmă cu o săptămână, Amirabdollahian și-a exprimat disponibilitatea de a organiza întâlniri bilaterale cu oficiali ucraineni cu care să discute despre acuzațiile folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina. Agenția IRNA l-a citat sâmbătă pe Amirabdollahian care a spus că, în urmă cu două săptămâni, Teheranul și Kievul au căzut de acord să discute acuzațiile privind folosirea de drone iraniene în Ucraina, dar că ucrainenii nu și-au făcut apariția la întâlnirea stabilită.

''Am căzut de acord cu ministrul de externe ucrainean să ne pună la dispoziție documentele pe care le au, (care să dovedească faptul) că Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, dar delegația ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată. Ministerul de Externe ucrainean nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă adresată de Reuters pentru a comenta informația.

 

Șeful diplomației iraniene a repetat că Teheranul ''nu va rămâne indiferent'' dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei. Armata ucraineană a anunțat la rândul său că a doborât sute de drone kamikaze de fabricație iraniană de tip Shahed-136. Se crede că Rusia a comandat până acum 2.400 de astfel de drone.

Ca represalii, UE și Regatul Unit au anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului, care au vizat trei generali și o companie de armament ''responsabili cu furnizarea către Rusia a dronelor kamikaze'' pentru a bombarda Ucraina. În septembrie, Kievul a decis să-și reducă considerabil relațiile diplomatice cu Teheranul din cauza presupuselor livrări de arme Moscovei de către țara din Golful Persic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău