Iranul recunoaște: Incendiul de la instalația nucleară din Natanz a produs daune majore

  • 06 Iulie 2020 12:15
Iranul recunoaște: Incendiul de la instalația nucleară din Natanz a produs daune majore

Incendiul care s-a declanșat joi la instalația nucleară iraniană de la Natanz a provocat pagube semnificative, care ar putea încetini dezvoltarea centrifugelor avansate, a declarat duminică un oficial iranian din domeniul nuclear, transmite Agerpres, citând agenția de presă Irna.

Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Agenției iraniene pentru energie atomică, a afirmat că dezastrul ar putea încetini pe termen mediu dezvoltarea și fabricarea centrifugelor avansate, care fac parte din procesul de îmbogățire a uraniului.

Principalul organism de securitate iranian a declarat vineri că a fost stabilită cauza incidentului și a incendiului la complexul nuclear din Natanz și urmează să fie făcută publică mai târziu.

Autoritățile iraniene declaraseră inițial că incendiul nu a făcut victime și nici nu a provocat o suspendare a activităților sitului.

Principala uzină iraniană de îmbogățire a uraniului, instalația de la Natanz, cu o suprafață de 100.000 de metri pătrați și construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalațiile supravegheate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un „sabotaj cibernetic”, iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei țări care efectuează astfel de atacuri.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău