Iranul posibil responsabil de explozia de pe o navă israeliană (Gantz)

  • 28 Februarie 2021 09:45
Iranul posibil responsabil de explozia de pe o navă israeliană (Gantz)

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a apreciat sâmbătă că Iranul ar putea fi responsabil de explozia care a afectat o navă israeliană în Golful Oman, notează AFP.

MV HELIOS RAY, o navă israeliană care transporta vehicule, plecase de la Dammam, un oraș portuar din estul Arabiei Saudite, spre Singapore, în momentul exploziei care a avut loc joi, în nord-vestul Omanului, potrivit Dryad Global, o firmă specializată în securitatea maritimă.

"Poziția navei, relativ aproape de Iran în acel moment, poate sugera că sunt iranienii, dar trebuie verificat în continuare", a declarat Benny Gantz, într-un interviu pentru canalul public israelian Kan.

"Este o primă estimare care ia în considerare proximitatea (cu teritoriul iranian) și contextul, așa cred eu", a adăugat el.

În ciuda dezmințirilor sale, Iranul este acuzat de Israel, inamicul său declarat, că dorește să se doteze cu arma atomică.

Săptămâna aceasta, statul evreu a calificat ca "amenințare" decizia Iranului de a restricționa inspecțiile programului său nuclear de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din moment ce nu a obținut ridicarea sancțiunilor americane.

În acest context de tensiuni sporite între Israel și Republica Islamică, Dryad Global a sugerat, de asemenea, că Iranul ar putea fi responsabil de explozie.

"Deși detaliile incidentului rămân neclare, există o posibilitate realistă ca evenimentul să fie rezultatul unei activități a armatei iraniene", a indicat firma.

Pe de altă parte, "Iranul se teme din ce în ce mai mult de ameliorarea relațiilor dintre Israel și statele din Golf", a adăugat Dryad Global, referindu-se la recentele acorduri de normalizare dintre statul evreu și țări ca Emiratele Arabe Unite sau Bahrein.

Oficiul pentru operațiuni comerciale maritime al Marii Britanii a informat despre explozie, spunând că "investigațiile sunt în curs".

Explozia a făcut "două găuri cu un diametru de aproximativ un metru și jumătate", a declarat pentru Kan proprietarul navei, omul de afaceri israelian Rami Ungar. El a precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul echipajului și că motorul nu a fost avariat.

"Deocamdată nu este clar" dacă explozia "a fost cauzată de tir de rachete sau de mine atașate navei", a adăugat Rami Ungar.

Transportorul de vehicule MV HELIOS RAY urma să tragă la mal sâmbătă într-un port din Emiratele Arabe Unite, potrivit proprietarului său.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău