Iranul marchează 44 de ani de la Revoluția islamică

  • 11 Februarie 2023 11:50
Iranul marchează 44 de ani de la Revoluția islamică

Zeci de mii de iranieni s-au reunit sâmbătă, 11 februarie, dimineața în centrul Teheranului și în marile orașe pentru a marca cea de-a 44-a aniversare a Revoluției islamice, la aproape cinci luni de la începerea mișcării de protest declanșată de moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini, transmite Agerpres.

Președintele Ebrahim Raisi urma să vorbească la sfârșitul dimineții oamenilor adunați în Piața Azadi ("Libertatea") din capitală pentru această sărbătoare.

În 2021 și 2022, ceremoniile de aniversare a Revoluției din 1979 au fost reduse din cauza pandemiei de COVID-19.

Dar anul acesta, puterea a dat un impuls acestor sărbători, organizate în 1.400 de orașe din țară, potrivit televiziunii.

În Piața Azadi, persoanele prezente au agitat portrete ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, fondatorul Republicii Islamice, ale ayatollahului Ruhollah Khomeini, precum și ale popularului general Qassem Soleimani, ucis într-un raid al armatei americane în ianuarie 2020 la Bagdad.

Participanții au strigat "Jos Statele Unite", "Jos Israelul", "Jos Regatul Unit", principalii adversari ai Republicii Islamice din 1979, și au cerut sprijin pentru "un Iran unit, puternic și stabil".

În jurul pieței uriașe au fost desfășurate rachete Sejjil și drone Shahed 136 produse de Iran.

Însă mulți au putut auzi strigăte precum ''Moarte dictatorului!", în înregistrări video postate pe social-media, scrie Reuters. Într-o înregistrare video despre care se crede că a fost făcută în cartierul Afsariyeh din Teheran se puteau observa în depărtare focuri de artificii în timp ce protestatari sunt auziți strigând "Moarte Republicii Islamice". În înregistrări video similare, postate pe social media și pe care Reuters spune că nu le-a putut verifica din surse independente, se aud sloganuri antiguvernamentale strigate de la ferestre și de pe acoperișuri de către protestatarii care au rămas în case în mai multe orașe.

Celebrările au loc în timp ce țara a fost zguduită de o mișcare de protest după moartea, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, care și-a pierdut viața după ce a fost arestată de poliția moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Potrivit autorităților, sute de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost ucise în contextul demonstrațiilor, care s-au diminuat în intensitate în ultimele săptămâni.

Mii de oameni, printre care personalități culturale, avocați și jurnaliști, au fost arestați. Cu ocazia aniversării Revoluției, guvernul a anunțat eliberarea unui "număr semnificativ" de deținuți, printre care și pe cercetătorul franco-iranian Fariba Adelkhah, arestat în Iran în iunie 2019 și condamnat la cinci ani de închisoare pentru subminarea securității naționale.

Separat, opt personalități ale exilului iranian au anunțat vineri că discută modalități de unificare a opoziției fragmentate, în contextul aniversării a 44 de ani de la Revoluția islamică din Iran, a relatat Reuters.

"Republica Islamică a supraviețuit doar din cauza neînțelegerilor dintre noi și ar trebui să lăsăm deoparte diferendele până când ajungem la urnele de vot", a declarat laureata premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi, într-un mesaj video adresat participanților la reuniunea unor importanți reprezentanți ai opoziției, desfășurată la Universitatea Georgetown din Washington.

''Trebuie să cădem de acord asupra principiilor declarației pentru drepturile omului, asupra eliminării discriminării și asupra principiilor în care se regăsește fiecare iranian și care întruchipează sfârșitul opresiunii", a declarat avocata pentru drepturile femeilor, Masih Alinejad, care locuiește în SUA.

Alinejad și-a exprimat speranța că un acord asupra principiilor opoziției va putea fi încheiat până la sfârșitul lui 2023.

Întrebată de ce, printre cei opt reprezentanți de marcă ai opoziției, se află doar un singur lider kurd, Reza Pahlavi, fiul în exil al fostului șah al Iranului, ea a declarat: "Nimeni nu trebuie să aștepte o invitație pentru a participa... Călătoria este gratis!"

Opoziția iraniană a fost multă vreme divizată în numeroase facțiuni, atât în țară, cât și în străinătate, și numără în rândurile sale monarhiști, republicani, reprezentanți ai stângii și organizații care grupează minorități etnice precum kurzii, balucii și arabii, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău