Iranul livrează cantități mari de muniție către Rusia: 300.000 de proiectile de artilerie ar fi fost livrate cu nave cargo care tranzitează Marea Caspică

  • 25 Aprilie 2023 12:53
Iranul livrează cantități mari de muniție către Rusia: 300.000 de proiectile de artilerie ar fi fost livrate cu nave cargo care tranzitează Marea Caspică

În ultimele șase luni, Iranul ar fi livrat Rusiei aproximativ 300.000 de proiectile de artilerie și un milion de cartușe. Potrivit Wall Street Journal, navele rusești transportă o cantitate mare de muniție de artilerie de producție iraniană prin Marea Caspică. Jurnaliștii Wall Street Journal precizează că au aceste informații de la oficiali din țările din Orientul Mijlociu, transmite defenseromania.ro.

În ultimele șase luni, navele de marfă au transportat peste 300.000 de proiectile de artilerie și un milion de cartușe din Iran în Rusia, ceea ce reprezintă o provocare tot mai mare pentru SUA și aliații săi în încercarea de a întrerupe cooperarea dintre Moscova și Teheran, precizează Wall Street Journal.

Ultimul transport de arme iraniene a fost trimis în Federația Rusă la începutul lunii martie cu navă cargo ''Rasul Gamzatov''. Nava ar fi transportat 1.000 de containere cu arme, inclusiv 2.000 de proiectile de artilerie.

Anterior, SkyNews a publicat o investigație despre traficul de arme din Iran prin Marea Caspică. Potrivit SkyNews, presupusa încărcătură cuprindea aproximativ 100 de milioane de gloanțe de diferite calibre - 5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 12,7 mm și 14,5 mm.

Potrivit sursei, Iranul a livrat 300.000 de proiectile către Federația Rusă, cum ar fi grenade de 40 mm pentru lansatoare de grenade, rachete antitanc de 107 mm și obuze pentru mortiere de diferite dimensiuni (60 mm, 81 mm și 120 mm), precum și rachete pentru sistemele de artilerie (130 mm, 122 mm și 152 mm) și proiectile blindate de 115 mm și 125 mm.

Iranul folosește în principal avioane cargo pentru a livra arme către Rusia, ceea ce face aproape imposibilă orice interferență. Expedierea munițiilor prin Marea Caspică este mai ieftină și mai simplă din punct de vedere logistic, dar necesită o coordonare cu fostele republici sovietice care se află de-a lungul acestei mări.

Potrivit The Wall Street Journal, guvernul american și aliații săi căutau modalități de a întrerupe furnizarea de arme. Teoretic, ei ar putea bloca aprovizionarea Rusiei prin Marea Caspică, dar acest lucru ar necesita cooperarea cu alte state post-sovietice, ceea ce este dificil de pus în aplicare în prezent.

De asemenea, Forțele Armate Ucrainene folosesc muniție iraniană. Publicația ucraineană Militarnyi a scris mai multe articole referitoare la utilizarea de către militarii ucraineni a mai multor tipuri de obuze de artilerie, de proveniență iraniană, pentru diferite tipuri de arme.

În prezent, nu se știe în ce condiții ajunge muniție de proveniență iraniană în Ucraina, dar se poate presupune că aceasta vine prin țări terțe, care au devenit intermediari în lanțul de aprovizionare din Iran în Ucraina.

O altă sursă ar putea fi SUA, care interceptează periodic transporturi de arme de contrabandă din Iran către Yemen, iar apoi transferă această încărcătură în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău