Iranul l-a executat pe jurnalistul disident Ruhollah Zam (media de stat)

  • 12 Decembrie 2020 09:24
Iranul l-a executat pe jurnalistul disident Ruhollah Zam (media de stat)

Jurnalistul disident iranian Ruhollah Zam, care a fost condamnat pentru instigare la violență în timpul protestelor antiguvernamentale din 2017, a fost executat sâmbătă, a anunțat televiziunea de stat iraniană, citată de Reuters, preluat de Agerpres.

Curtea Supremă a Iranului a confirmat marți condamnarea la moarte a lui Zam, care a fost capturat în 2019 după ani de exil. Feed-ul său de știri Amadnews era urmărit de mai mult de un milion de persoane.

Radiodifuziunea de stat Seda va Sima a anunțat sâmbătă că Zam, "director al rețelei contrarevoluționare Amadnews, a fost spânzurat în această dimineață".

Franța și grupuri pentru drepturile omului au condamnat decizia Curții Supreme.

Fiu al unui cleric șiit pro-reformă, Zam a fugit din Iran și a primit azil în Franța.

În octombrie 2019, Corpul Gărzilor Revoluționare iraniene a anunțat că l-a prins pe Zam într-o "operațiune complexă de combatere a serviciilor secrete străine", fără să spună unde ea a avut loc.

Oficialii iranieni au acuzat Statele Unite, precum și rivalul regional al Teheranului Arabia Saudită și oponenții guvernului trăind în exil că au provocat tulburările, care au început la sfârșitul anului 2017 pe măsură ce protestele regionale asupra dificultăților economice s-au extins la nivel național.

Oficialii au anunțat că 21 de persoane au fost ucise în timpul tulburărilor și mii arestate. Tulburările au fost unele dintre cele mai grave pe care le-a văzut Iranul în decenii, urmate de proteste și mai mortale anul trecut față de creșterea prețului la carburanți.

Feed-ul Amadnews al lui Zam a fost suspendat de serviciul de mesagerie Telegram în 2018 pentru presupusă incitare la violență, dar mai târziu a reapărut sub alt nume.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău