Iranul își pregătește riposta pentru asasinarea lui Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian

  • 30 Noiembrie 2020 08:35
Iranul își pregătește riposta pentru asasinarea lui Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian

Deputații iranieni au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea savantului Mohsen Fakhrizadeh, asasinat vineri, cerând adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să autorizeze inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP și The Times of Israel, potrivit Agerpres.

Teheranul reflecta duminică la riposta pe care să o dea asasinării, atribuită Israelului, a unui eminent fizician nuclear iranian, căruia autoritățile i-au adus un omagiu religios special înainte de înhumarea sa prevăzută pentru luni.

În parlament, deputații au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea omului de știință. Într-un comunicat, ei cer de asemenea adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să autorizeze AIEA să inspecteze instalațiile sale nucleare.

Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri într-un atac cu vehicul-capcană, urmat de focuri de armă asupra mașinii sale, potrivit Ministerului Apărării iranian, care a prezentat victima drept șeful Departamentului său de cercetare și inovație, însărcinat în special cu "apărarea antiatomică".

Israelul l-a prezentat drept șeful unui program nuclear militar secret, căruia Teheranul i-a negat întotdeauna existența.

După o ceremonie specială în două din principalele lăcașuri sfinte șiite în Iran - la Machhad, în nord-est, și Qom, în centru - corpul său urma să treacă prin mausoleul imamului Khomeiny, la Teheran, pentru o nouă omagiere. Potrivit televiziunii de stat, înhumarea este prevăzută pentru luni la Qom.

Iranul a acuzat Israelul că ar fi în spatele morții lui Fakhrizadeh.

Președintele Hassan Rouhani a afirmat că statul israelian a căutat să semene "haos" și a promis o ripostă "la momentul potrivit". Dar el a avertizat de asemenea că Iranul nu va cădea în "capcana" întinsă lui de Israel.

După anunțarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale americane, Rouhani și-a înmulțit semnalele de deschidere, exprimându-și voința de a salva ceea ce se poate din acordul nuclear.

Acest pact internațional oferă Teheranului o relaxare a sancțiunilor internaționale în schimbul garanțiilor, verificate de AIEA, destinate să ateste natura exclusiv pașnică a programului său nuclear.

Președintele american Donald Trump a retras unilateral SUA din acest acord în 2018, la trei ani încheierea la Viena a acestui pact, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a încetat să-l combată.

Sancțiunile impuse sau reimpuse de Washington au aruncat economia iraniană într-o violentă recesiune și a determinat Iranul să suspende aplicarea celor mai multe din angajamentele sale, dar nu și accesul consimțit al inspectorilor AIEA.

Biden a spus că vrea ca SUA să revină în acordul de la Viena.

Dar el va dispune de puțin timp între preluarea atribuțiilor sale ( în 20 ianuarie) și alegerile prezidențiale iraniene (18 iunie) la care conservatorii sunt considerați favoriți după victoria lor zdrobitoare în alegerile legislative din februarie în defavoarea alianței moderaților și reformatorilor care îl susține pe Rouhani.

Duminică dimineața, președintele parlamentului, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a pledat pentru o "reacție forte" susceptibilă să asigure "descurajare" și "răzbunare".

Un comunicat semnat de toți deputații consideră că "cea mai bună soluție" în fața actelor "terorismului și sabotajului" din partea Israelului, a SUA și aliaților lor este de a "relansa glorioasa industrie nucleară a Iranului" încetând să aplice protocolul adițional al AIEA.

În termenii acordului de la Viena, Teheranul a acceptat să se plieze exigențelor acestui document prevăzând un acces nelimitat al inspectorilor AIEA la instalațiile sale nucleare, chiar înainte de ratificarea sa de parlament.

De vineri, cei mai mulți conservatori radicali iranieni cer interzicerea inspecțiilor Agenției.

"Nu doar că vom interzice vizitele lor, ci și întrevederile lor cu experți sau oameni de știință", a declarat astfel deputatul Mahmoud Nabavian agenției Tasnim.

Potrivit lui, Fakhrizadeh a putut fi "identificat" de "inamic", fie prin "munca serviciilor de informații", fie prin "întrevederi" pe care le-ar fi putut avea cu AIEA și trebuie "tăiate toate căile" care permit ca oameni de știință iranieni să poată fi luați ca ținte.

Dar Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizației iraniene a energiei atomice, a declarat sâmbătă agenției oficiale Irna că problema accesului inspectorilor trebuie decisă "la cele mai înalte niveluri", lăsând să se înțeleagă că ea nu este de resortul deputaților.

Într-un violent editorial, jurnalul ultraconservator Kayhan a cerut să fie atacat portul israelian Haifa astfel încât "să i se distrugă total infrastructurile sale" și să facă numeroși morți dacă se "dovedește" că Israelul este în spatele morții lui Fakhrizadeh.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-9
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Tue
-7
Wed
-3
Thu
1
Fri
2
Sat
5

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău