Iranul califică Israelul drept o ''tumoră'', care trebuie eliminată

  • 22 Mai 2020 13:42
Iranul califică Israelul drept o ''tumoră'', care trebuie eliminată

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a îndemnat vineri pe palestinieni să-și continue revolta împotriva Israelului, sugerând că guvernul israelian este o "tumoră" care trebuie înfruntată până la eliberarea palestinienilor, potrivit Reuters.

Opoziția față de Israel este literă de lege pentru Iranul condus de șiiți, care susține grupările militanților islamici palestinieni și libanezi care se opun păcii cu statul israelian, pe care Teheranul refuză să-l recunoască.

"Revolta palestinienilor trebuie să continue... Lupta pentru eliberarea Palestinei este o obligație și un jihad islamic... Regimul sionist (Israel) este o tumoră canceroasă în regiune", a declarat ayatollahul Khamenei într-un discurs online.

"Astăzi, lumea numără una câte una fiecare victimă a coronavirusului în toată lumea, dar nimeni nu a întrebat cine este responsabil de sute de mii de martiri, încarcerări și dispariții în Palestina și în țările unde SUA și Europa au dus războaie?", a spus el, adăugând că "virusul durabil al sioniștilor va trebui eliminat".

A lupta pentru "eliberarea Palestinei" este o "datorie islamică", a declarat ayatollahul Khamenei, într-un context de escaladare verbală cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, conform AFP.

"Scopul acestei lupte este eliberarea tuturor teritoriilor palestiniene" și "revenirea tuturor palestinienilor în țara lor", a continuat ghidul suprem iranian, în primul său discurs care marchează "Ziua Al-Qods", numele arab al Ierusalimului.

Khamenei și alți înalți responsabili iranieni au cerut în mai multe rânduri de-a lungul anilor să se pună capăt existenței statului israelian, în special prin intermediul unui referendum în regiune, unde palestinienii sunt majoritari, scrie Reuters.

Khamenei a reiterat acest apel în discursul său rostit cu ocazia Zilei Al-Qods, marcată în ultima vineri a Ramadanului, luna de post musulmană, în semn de solidaritate cu palestinienii.

Lupta pentru cauza palestiniană este "principala problemă a lumii musulmane", a afirmat Ali Khamenei în discursul său difuzat în direct de televiziunea de stat.

"Într-o zi, noi am realizat că singura problemă a combatantului palestinian era lipsa armelor. Noi am prevăzut să rezolvăm această problemă", a adăugat ayatollahul, părând să indice prin aceasta că Teheranul s-a implicat direct în conflictul israeliano-palestinian, notează AFP.

"În prezent, (enclava palestiniană) Gaza poate rezista la agresiunea militară a inamicului sionist și să câștige", a afirmat el.

Aceste declarații intervin la o zi după afirmații belicoase pe Twitter, în care ghidul suprem iranian a afirmat că țara sa va "susține și va acorda asistență oricărei națiuni sau oricărui grup care se opune și combate regimul sionist".

Ali Khamenei "ar trebui să știe că orice regim care amenință Israelul cu exterminarea se va confrunta cu același pericol", a reacționat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Vineri, ayatollahul Khamenei a acuzat de asemenea unele țări arabe că au jucat rolul "marionetelor americane" și au ajutat la normalizarea relațiilor cu statul israelian.

Ziua Ierusalimului a fost inaugurată de ayatollahul Ruhollah Khomeini, defunctul fondator al revoluției islamice din 1979 în Iran.

Totuși, liderii religioși iranieni au fost nevoiți să anuleze anul acesta manifestațiile naționale care marchează Ziua Al-Qods din cauza epidemiei de coronavirus. Iranul este una dintre țările cele mai afectate din regiune de această pandemie, cu 7.249 decese dintr-un total de 129.341 de persoane contaminate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău