Iranul anunță că-și va extinde puterea militară și programul de rachete balistice

  • 11 Februarie 2019 13:16
Iranul anunță că-și va extinde puterea militară și programul de rachete balistice

Iranul este hotărât să-și extindă puterea militară și programul de rachete balistice în ciuda presiunii crescânde a unor țări ostile pentru a-i opri activitatea defensivă, a declarat luni președintele iranian Hassan Rouhani citat de televiziunea de stat, informează Reuters și France Presse.

„Nu am cerut și nu vom cere permisiunea să dezvoltăm diferite tipuri de (...) rachete și ne vom continua calea și puterea militară", a afirmat Rouhani într-un discurs în Piața Azadi (Libertății), unde zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a revoluției islamice iraniene.

Rouhani a promis de asemenea că Iranul va învinge sancțiunile Statelor Unite, reimpuse după ce președintele Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear al Teheranului cu puterile mondiale.

"Poporul iranian are și va avea unele dificultăți economice (din cauza sancțiunilor), dar vom depăși problemele ajutându-ne reciproc", a adăugat Rouhani.

"Complotul" Statelor Unite împotriva Republicii islamice este sortit eșecului, a subliniat Rouhani, în fața mulțimii care flutura steaguri în culorile naționale - verde, alb și roșu - care pavoazau de asemenea Turnul Azadi, un monument emblematic din Teheran inaugurat în 1971 de ultimul șah cu ocazia sărbătorilor ce marcau a 2.500-a aniversare a Imperiului Persan. Mulțimea purta de asemenea mii de pancarte și portrete ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, și ale fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

"Prezența poporului astăzi pe străzile întregii Republici Islamice Iran (...) înseamnă că dușmanul nu-și va atinge niciodată obiectivele demonice", a adăugat el, denunțând "complotul" Statelor Unite, "sioniștilor" și statelor "reacționare" din Orientul Mijlociu împotriva țării sale.

"Moarte Americii", "Jos Anglia", "Moarte Israelului", "40 de ani de provocări, 40 de ani de înfrângeri pentru Statele Unite", "Israelul nu va mai trăi încă 25 de ani", se putea citi pe unele pancarte.

Pragul de 40 de ani - sinonim cu maturitatea - este în mod special simbolic în lumea musulmană: este vârsta la care, potrivit tradiției, Mahomed a primit revelația divină și a început să transmită Coranul, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău