Iranul anunță că nu intenționează să predea cutiile negre ale avionului ucrainean doborât la Teheran

  • 15 Februarie 2020 11:59
Iranul anunță că nu intenționează să predea cutiile negre ale avionului ucrainean doborât la Teheran

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat pentru NBC News că Iranul nu poate decripta cutiile negre ale aeronavei ucrainene doborâte pe 8 ianuarie, la Teheran, însă a subliniat că nici nu intenționează să le predea unei alte țări.

"Nu ne vom atinge de cutiile negre în absența tuturor părților interesate" - a asigurat ministrul, menționând că, în conformitate cu legislația aeriană internațională, Iranul are dreptul să conducă ancheta privind tragedia aeriană din 8 ianuarie. Mohammad Javad Zarif a recunoscut, însă că țara sa are nevoie de echipamente din Statele Unite sau din alte țări occidentale pentru a decripta cutiile negre ale avionului ucrainean doborât de forțele iraniene.

"Am cerut ajutor. De ce SUA nu ne-au ajutat? Este vorba despre o problemă umanitară. De ce nu ne-au furnizat echipamente? Există încă o mulțime de necunoscute. Tocmai de aceea, ne dorim mai mult decât oricine să știm ce s-a întâmplat cu adevărat" - a mai declarat Zarif.


Pe 8 ianuarie 2020, un avion de pasageri aparținând companiei Ukraine International Airlines, care se îndrepta spe Kiev, s-a prăbușit la numai câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. Deși inițial autoritățile din Iran au declarat că avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice, ulterior, armata iraniană a recunoscut că a doborât aeronava "din greșeală", confundând-o cu un avion american. În accidentul aviatic de la Teheran au murit 176 de cetățeni din Ucraina, Marea Britanie, Suedia, Canada, Germania, Iran și Afganistan.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău