Iranul anunță că a început injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifugele de la Fordo

  • 06 Noiembrie 2019 13:30
Iranul anunță că a început injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifugele de la Fordo

Iranul a început miercuri procesul de îmbogățire a uraniului la nivelul de 5% la uzina sa nucleară subterană de la Fordo, prin injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifuge, a transmis televiziunea de stat, la o zi după ce președintele Hassan Rouhani a anunțat o nouă reducere a angajamentelor asumate de țara sa în fața comunității internaționale prin acordul nuclear încheiat în 2015 la Viena, transmite Reuters.

Rouhani a declarat marți că Iranul își va relua activitățile de îmbogățire a uraniului la uzina de la Fordo (180 km sud de Teheran), înghețate de la intrarea în vigoare a acordului nuclear internațional.

'În prezența inspectorilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Iranul a început injectarea gazului (de uraniu) în centrifuge la Fordo', a transmis miercuri televiziunea de stat.

'Iranul a luat a patra măsură de reducere a angajamentelor sale nucleare din acord ca reacție la presiunea crescută a SUA și la lipsa de acțiune a părților europene din acord pentru a-l salva', a indicat aceeași sursă.

La Viena, AIEA a precizat că inspectorii săi se află pe teren în Iran și își vor prezenta ulterior raportul cu privire la activitățile relevante.

Prin acordul din iulie 2015, Iranul a acceptat să-și reducă drastic activitățile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor internaționale care îi sufocă economia.

Iranul a fost de acord în 2015 să transforme uzina de la Fordo într-un centru de cercetare, unde cele 1.044 de centrifuge de primă generație IR-1 să fie folosite pentru alte scopuri decât îmbogățirea uraniului, precum producerea de izotopi stabili, cu o varietate de utilizări civile.

Retragerea unilaterală a SUA din acord în mai 2018 și restabilirea sancțiunilor americane, care privează Iranul de beneficiile economice scontate, au determinat Teheranul să-și reducă treptat angajamentele asumate.

Republica islamică produce în prezent uraniu îmbogățit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute prin acord și nu o mai respectă pe cea de 300 kg impusă pentru stocurile sale de uraniu slab îmbogățit.

Luni, când s-au împlinit 40 de ani de la luarea de ostatici de la ambasada SUA la Teheran, Iranul a anunțat că a început să producă 5 kg de uraniu îmbogățit pe zi, de zece ori mai mult decât în urmă cu două luni, și că a pus la punct în două luni două noi tipuri de centrifuge avansate, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău