Iranul amenință cu măsuri legale după ce Statele Unite au interceptat un avion de pasageri

  • 24 Iulie 2020 18:18
Iranul amenință cu măsuri legale după ce Statele Unite au interceptat un avion de pasageri

Iranul a anunțat că ia în considerare inițierea unor măsuri legale după ce un avion de luptă american a interceptat o aeronavă de pasageri iraniană, "apropiindu-se periculos" de ea în spațiul aerian sirian, relatează vineri dpa, preluat de Agerpres.

"Perturbarea unui avion de pasageri în spațiul aerian neutru este o încălcare internațională clară a securității aviației civile", a declarat vicepreședinta pentru afaceri juridice din administrația președintelui Hassan Rouhani, Laya Joneydi, citată de agenția de presă ISNA.

Prin urmare, Iranul ar putea să ia măsuri legale și să raporteze incidentul Organizației Aviației Civile și Curții Internaționale de Justiție, a spus ea.

Ministerul de Externe iranian încă investighează detaliile cazului și va emite un comunicat mai târziu.

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a condamnat operațiunea SUA de vineri, numindu-i pe politicienii americani "nelegiuiți", într-o postare pe Twitter.

Videoclipul postat de agenția iraniană de știri IRIB arăta un pasager cu sânge pe față.

Avionul a putut să aterizeze așa cum a fost planificat, la Beirut, și apoi s-a întors în siguranță la Teheran.

IRIB a indicat inițial implicarea israeliană, dar armata americană a confirmat ulterior că unul dintre propriile aparate s-a apropiat de avionul de pasageri pentru a-l identifica.

Un F-15 american aflat în misiune de rutină a efectuat o inspecție vizuală standard a avionului de pasageri "la o distanță sigură de aproximativ 1.000 de metri", a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, într-un comunicat.

Inspecția a fost efectuată pentru a asigura siguranța personalului coaliției la garnizoana americană de la Tanf, a adăugat el.

"Odată ce pilotul F-15 a identificat aeronava ca un avion de pasageri Mahan Air, F-15 s-a distanțat în siguranță de aeronavă".

"Interceptarea profesională a fost realizată în conformitate cu standardele internaționale", a spus Urban.

Israelul și SUA acuză de mult timp compania Mahan Air că transferă arme destinate gherilelor în Siria, care au legături cu Iranul.

În 2011, SUA au impus sancțiuni companiei Mahan Air, acuzând-o că a oferit sprijin financiar Gărzilor Revoluționare iraniene, conducând la creșterea tensiunilor dintre cele două țări, amintește Reuters.

Un pasager citat de agenția IRIB a descris modul în care s-a lovit la cap de plafonul avionului în timpul schimbării altitudinii, iar în înregistrarea video apare un pasager în vârstă, întins pe podea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău