Iranul amenință că va lovi SUA și Israelul dacă acestea comit 'cea mai mică eroare'

  • 14 Februarie 2020 11:50
Iranul amenință că va lovi SUA și Israelul dacă acestea comit 'cea mai mică eroare'

Iranul este pregătit să lovească SUA și Israelul dacă acestea îi vor da vreun motiv să o facă, a declarat joi comandantul Gardienilor Revoluției într-un discurs transmis direct de televiziunea de stat de la Teheran, potrivit Reuters.

'Dacă veți face cea mai mică eroare, vă vom lovi pe amândouă', a amenințat general-maiorul Hossein Salami în cadrul ceremoniei marcând 40 de zile de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani.

Soleimani, care s-a aflat la conducerea forței Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluției responsabilă cu operațiuni externe, a fost ucis de o dronă americană la 3 ianuarie la Bagdad împreună cu Abu Mehdi al-Muhandis, comandantul miliției irakiene Kataeb Hezbollah (pro-Iran).

Uciderea lui Soleimani va duce la eliberarea Ierusalimului, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluției, potrivit agenției de presă Tasnim.

'Asasinarea lașă și fricoasă a lui Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis de către americani va duce la eliberarea Ierusalimului, prin harul lui Allah', a spus Ramezan Sharif.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat săptămâna trecută că Teheranul va sprijini grupările armate palestiniene pe măsura posibilităților sale, îndemnându-i pe palestinieni să se opună noului plan de pace al SUA pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Președintele american Donald Trump a anunțat recent un plan care vizează crearea unui stat palestinian în condiții stricte, dar permite Israelului să anexeze coloniile înființate în Cisiordania ocupată. Liderii palestinieni au respins planul, denunțând caracterul său părtinitor față de Israel.

Televiziunea publică iraniană a difuzat joi un interviu cu liderul mișcării șiite libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, în care a evocat o relație strânsă cu Soleimani, subliniind rolul-cheie jucat de acesta la construirea arsenalului de rachete al grupării sale, precum și rolul generalului iranian în operațiunile militare din timpul războiului dintre Hezbollah și Israel în 2006.

Fondată de Gardienii Revoluției din Iran în 1982, mișcarea libaneză Hezbollah este un element esențial al alianței militare regionale susținute de Teheran.

Soleimani a jucat de asemenea un rol important în luptele din Irak împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (sunnită), a declarat Nasrallah, amintind că aceste le ceruse comandanților de operațiuni ale Hezbollah să acționeze împreună cu forțele de securitate irakiene împotriva Statului Islamic încă de când jihadiștii au preluat controlul asupra unor zone vaste din Irak în 2014.

Separat, Soleimani îi îndemnase pe iranieni să-l susțină pe Khamenei și a spus că facțiunile politice ar trebui să lase la o parte divergențele. Făcuse acest apel în testamentul său, care a fost citit de către noul comandant al forței Quds, generalul de brigadă Esmail Ghaani, în cadrul unei ceremonii la Teheran, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău